Kažem ja da Astra nije Zvezdarka
U zavisnosti od dužine kritičkog komentara ona bi odsustvovala sa foruma od 2 do 6 meseci.
Šalu na stranu, Zvezdarka ima 50-ak godina, na forumu su uglavnom mlađi ljudi, pa je verovatno teško uklopiti se u jedan generacijski drugačiji model komunikacije.
Što se fotografija tiče, tehnikalije je lako naučiti. Odmakneš se - povećaš DOF, privrneš blendu - povećaš DOF. Ono Astra, što moraš da uradiš ako želiš da pređeš na sledeći nivo (ne samo ti, već svako ko počinje) jeste da razviješ osećaj za kadar i da naučiš da razlikuješ lep motiv od osrednjeg ili ružnog. Pored čitanja literature o kadriranju, tehnikama kod pojedinih pravaca fotografije, pre izlaska napolje, u zavisnosti gde se odlazi, ja bih napravio plan šta želim. To što želim ne bih osmišljao sam, u početnoj fazi, već bih se zatrpao gomilom dobrih fotografija sa ovog foruma, flickr-a i bilo koje druge galerije. Isto važi i za pejzaže i za portrete i za svaki drugi vid fotografije. Znači proučio bih dobro šta karakteriše te najlepšte fotke i dao sve od sebe da postignem što bliži rezultat.
Generalno, u fotografiji, kao i dizajnu recimo, važi pravilo da su svedenost i jednostavnost to što fotografiju. To se odnosi i na boje i na objekte na fotografiji (u dizajnu recimo kombinacija 3 boje je optimalna). Tvoje fotke, često su krcate detaljima, pa bi to trebao da promeniš. Suviše je stvari u kadru koje ometaju pogled na ono što želiš da istakneš, ili ništa nije istaknuto. Znaš, obično je mnogo lepše fotografisati usamljeno drvo, nego uperiti objektiv u šumu i slično. Naravno, sve što sam napisao nije strogo definisano, ali čisto da znaš u kome smeru ideš. Jednostavno je poželjno da repliciraš neke tuđe, dobre radove, dok na taj način sam ne izvežbaš oko.
Pozdrav!