@zrango
Jako lepo
@pericha
Žao mi je što si u mom postu prepoznao nešto što nije cilj istog.
Jedan možda duži uvod: Sećam se kada sam pre izvesnog broja godina došao na ovaj forum. Od tih starih članova danas je aktivan samo Tviti (i Mihajlo se po nekad pojavi). Forum prilično mali, ali ušuškan.
Tada je Ljuba napravio sjajan potez i u priču uvukao Storma i Zorana Rodića, sa kojima je krenulo sve ozbiljno da se razvija.
Nešto pre njih dvojice, čini mi se, pojavili su se neonci, u čijem sam razvoju baš uživao. Od početnih koraka sa njihovim 1000d, do totalno vrhunskih zlatiborskih, durmitorskih pejzaža, odlične makrofotografije... Makrofotografiju je ovde predavao Devil, sa svojim vanrednim radovima i povukao još dosta ljudi da se razvijaju u tom pravcu.
Negde u svemu tome pojavljuju se izgrađeni i sjajni fotografi, poput Boleta, Vita... I forum od jednom ima već jako puno članova, te samim tim i značajno uvećanu aktivnost, što mi se posebno dopada. Uz sve ove ljude sam jako puno naučio i na tome sam beskrano zahvalan. Mislim i da nisam jedini - na forumu sada postoji jako puno "mladih" članova koji konstantno napreduju, ali ceo taj proces nekako ide sporije nego nekad (dok sam pratio neonce, pa recimo jedinstvenog). Po meni deo ljudi sebi čini medveđu uslugu, zatrpavajući fotografski deo foruma snapshot-ovima.
Zašto? Zato što, ne računajući Vita koji nas je u poslednje vreme pokidao svojim Dolomitima, svi oni ljudi koje sam u startu pobrojao sve manje i manje kače svoje radove, koji bi trebalo da podižu lestvicu svima nama i da budu štivo iz koga se uči, te konstantno napreduje. Manje se i upuštaju u komentarisanje radova novih članova.
Zašto sve manje? Pa neko manje fotografiše u zadnje vreme, kao ja, neko nema vremena za forum zbog trenutne gužve u životu, a po neko jednostavno nije motivisan da kači svoje delo u koje je uložio i znanje i trud, pored nekog snapshot-a. Ne zato što je, zbog manjeg fotografskog iskustva ili talenta, neko drugi nedostojan, već zato što je očigledno da taj neko u taj snapshot nije uložio ni gram truda!
Znaj i da pored nabrojanih članova, i onih koje sam takođe trebao da nabrojim a nisam se trenutno setio, postoji i dobar broj sjajnih fotografa koji su proleteli kroz forum, bez mnogo zadržavanja jer se polako izgubila kompetitivnost koja je ranije postojala u kačenju fotografija u koje je uložen trud (na bilo kom nivou znanja). Retko vidim Devila u zadnje vreme, mada navrati po nekad (a bio je ultra aktivan ovde). Šta bi sa onim momkom što fotografiše ozbiljne planinarske poduhvate po Evropi, a neko ga je na kratko dovukao ovde?
Primetićeš da retko okačim po neku fotku ovde. Prvi razlog je što u zadnje vreme (ne za stalno nadam se) ređe fotografišem, a drugi i glavni je da nikad na forum nisam okačio ni jedan rad, za koji ne mogu da dam valjano objašnjenje zašto sam ga postavio. Fotografiju kačim, tek kad za nju osetim bar neki mali Wow. Samocenzura – pisalo se i o tome.
Evo kako ja, recimo, doživljavam ovaj forum:
pcfoto.biz je namenski i specijalizovan forum za fotografiju – nije Google+ i nije Facebook. To ne znači da trebamo svi biti ”na note”, već da na fotografskim podforumima, u zajedničkim i namenskim temama, kačimo zaista odabrane radove, kako bi te teme zaista bile sadržajne i kvalitativno jake. Na taj način, želja za učešćem nas tera da više ulažemo u sebe i trudimo se da ne izgubimo korak sa nekim standardom kvaliteta na forumu. Šala u komentarisanju je uvek poželjna, čak i totalni off u umerenim količinama, ako to pomaže stvaranju pozitivne atmosfere (doza zdavog smeha).
Svoje radove i pokušaje, po meni, je poželjno postavljati u ličnim temama, tipa “moji radovi”, ali i na tim fotografijama treba da se vidi neki trud (setimo se da ovo nije Fejsbuk). Stariji članovi, kada prepoznaju taj trud, rado komentarišu detalje koje treba popraviti i tu nastaje ta pozitivna lančana reakcija u kojoj se uči i razvija.
Za totalno zezanje tu je uvek podforum “cafe pcfoto” – odlično mesto da jedni drugima izmamljujemo vodu na usta snapshoot-ovima novogodišnjih gurmaluka i sl. I drugi podforumi imaju prilično jasnu namenu i mislim da se najvećim delom to i poštuje.
Članovi foruma, ako zaista žele da postanu deo ove sredine, valjalo bi da ispoštuju sve one koji su ovo mesto godinama pravili onakvim kakvim ono danas jeste, na taj način što će pročitati upustva, smernice i diskusije, vezane kako za forum u celosti, tako i za pojedine teme. Na taj način poštujemo sebe.
Toliko o tome. Možda i nisam u pravu, ali to je moje viđenje.
E sad, ako baš želiš da pored prigovaranja uložim trud i u komentarisanje konkretnih fotografija, to se postiže na ranije opisan način.
Ovog puta ću napraviti izuzetak, pa da krenemo, zaista bez ironije:
Fotka “tetkina čorba” bi mogla biti bolje kadrirana. Neki drugi ugao bi svakako više odgovarao ovom motivu (recimo još malo niže, ali i dalje + da se čorba puši, pa sve to na beloj pozadini, stoljnjak, zid, sve...). Takođe fotka bi bila boja da si promenio supijer sa nekim keramičkim. U nedostatku drugog supijera, bar si na ovom trebao salvetom da obrišeš unutrašnjost, do nivoa same čorbe/supe. Sama čorba je mogla dodatno da se garnira, u smislu seckanja šargarepe na lepe kolutove + malo nabacanog, krupnije nasečenog, svežeg peršuna po površini. Jedan knedla pravilnijeg oblika je mogla biti izdignuta kašikom, a ne bi smetalo ni da se vidi negovana ženska šaka kako tu kašiku drži...
Da ne budeš samo ti u igri, evo reći ću i da je Specnaz, recimo, fotkao kuglof i postavio to na forum, bez toga da je očistio poslužavnik od mrva, popravio raspored parčadi, a da ne pričam o onom predmetu što je uleteo u pozadini, ili još gore o onom parčetu levo. Po pitanju svetla, koje je trebalo koristiti kod ovakve vrste hrane, ne bih mogao da komentarišem, s obzirom da se u to manje razumem.
E sad vidiš, sve što sam komentarisao je na mestu, bez trunke ironije ili cinizma, ali je meni, ili bilo kom drugom članu foruma (od koga možeš nešto da naučiš) zaista mnogo, ali mnogo glupo da ostavljamo konstruktivne komentare na ovakve fotografije (ponavljam: nije poenta u tome što je fotografija tanka, već zato što se očigledno ni ti ni Specnaz niste potrudili da je učinite boljom). Iako konstruktivan, komentar na prethodne fotke mi mnogo glupo zvuči, zar ne?
Možda ću biti malo grub kad kažem (nekad i neopravdano preteram u tome), ali momci, devojke, ako mislite da nešto naučite o fotografiji, budite spremni i da uložite trud u svaku fotku koju pravite – posebno u one koje objavljujete. A ako ste svoj prvi dSLR kupili, čisto malo da se igrate i da imate veliku crnu đuntu u ruci za put u Beč preko Kontikija, onda ste promašili forum. Znam forume na kojima je bolje zezanje
Hvala članovima koji su me razumeli i onima koji ne odustaju
Pozdrav!