Bare, molio bih da ne teoretišemo. 1D X je svuda ocenjen kao najbolji AF današnjice. Kome to treba i ko zna da iskoristi - umeće to i da ceni, a i da konstatuje.
Osim toga, 5D Mark III ima identičan AF kao i 1D X, tako da se sve izrečeno za EOS-1, može preslikati i na 5D3.
Što se same upotrebe tiče, nek' tumači ko kako želi, ali ja sam prvi put doživeo da sa jednog događaja, kakav je aeromiting, odem sa svega par promašaja od nekoliko stotina fotografija. A koristio sam praktično sve osim D4, koji NEMA bolji AF od D800, nego imaju identičan.
Sve to, naravno, ne umanjuje moju rezigniranost najnovijom "peticom", ali pošteno je priznati kakva je situacija. Ako AF već ima brdo tačaka, onda je JAKO bitno koliko je krstastih, jer je za kritične situacije obična tačka često neupotrebljiva.
Ako neko kaže da se oko L-ova pravi neviđena fama, šta tek onda reći za Nikonski AF? Bajke i basne? Činjenica je da je jako malo situacija koje zahtevaju takav AF, ali kada se porede 1:1, zasad je 1D X, a sa njim i 5D Mark III, jednostavno najbolji. Da li će to naslediti 7D Mark II... pa šta znam. Ja iskreno sumnjam, ali ajde... videćemo.
Pozdrav
P.S. E da... zamalo da zaboravim. Jeste pomalo paradoksalno, ali titula najpouzdanijeg AF-a u low-light uslovima ide novom 6D. Odziv u rasponu koji počinje od -3EV nije marketing i to zaista radi neverovatno dobro. Bolje čak i od 1D X/5D3. Kamo sreće da je i ostatak tačaka tako dobar.