Na osnovu testova, a i licnog iskustva, poredeci 500D i 600D (koji verujem da radi isto kao 550D), nekada se primeti losiji senzor na 500D, a nekada je prakticno isto. Zavisi od situacije (sta slikas, svetlosni uslovu, duzina ekspozicije, itd...).
Probao sam par puta na 500D ISO 12800 preko dana da bih dobio npr. 1/2000 exp i nije se primecivao sum kada gledam sliku preko celog ekrana, ali nemoj da zumiras
Takodje, iako je isti DIGIC IV, ne radi isto u oba aparata. 500D ima vise sitnog suma i meksu sliku, malo drugacije boje. Na 600D je sve to bolje, ali me ponekad iznenadi vrlo malo kolor suma gde ga 500D nema. Kad sam kupio 500D, slavio sam sto konacno nema kolor suma na slikama
Sve to vazi za JPG, ali ako pucas RAW i posle imas vremena da ga sredjujes, onda mozda i ne treba da menjas telo. Ako ti treba samo brzina, sto ne podeksponiras ISO 1600 za koju blendu pa ces dobiti na brzini. Posle u obradi podignes exp i sredis sum.
Moze biti vrlo upotrebljivo. Ja sam svojevremeno iz 350D izvukao vrlo pristojan ISO 10000 bez vecih problema. Ako ti treba JPG za odmah, onda se vracamo na DIGIC IV.