Koliko puta sam držao 1D mkIII u rukama?
Jel moram da ga držim da bih mogao diskutujem ili da pročitam šta su svojevremeno govorili profesionalci poput Rob Galbraith-a i Chuck Westfall-a. Sem toga to vaše "držanje u rukama" nešto ne donosi objektivne rezultate jer sam ovde pročitao masu dezinformacija o recimo D800 koji ste "držali" rukama (očigledno nedovoljno dugo).
Prvo, postoji sasvim jednostavan razlog zašto sam postavio takvo pitanje.
Ako se vratimo unazad par godina, kada smo sedeli na kafi i diskutovali o D800 koji sam tada testirao, upravo si me pitao za "AF problem sa tačkama na levoj strani D800", koji su isti ti profesionalci pominjali u svojim člancima. Tada sam Ti decidno rekao da "ja taj problem nisam video ni na jednom od dva aparata", a mogu da se kladim da sam u to vreme imao daleko više fotografija napravljenih s tim aparatima, nego svi vajni profesionalci zajedno, jer u doba kad sam imao npr. D800E, nije ga imao bukvalno NIKO. Na DPR forumu su me čak prozivali da sam menjao EXIF, jer "kako je moguće da D800E postoji u nekoj tamo Srbiji, a nema u USA?".
Istovremeno, ne znam o kakvim "dezinformacijama od nas koji SMO DRŽALI D800" govoriš? S obzirom na sklop rečenice, liči kao da mene optužuješ za širenje nekih dezinformacija o D800?!
Sad budi pošten, pa reci da li je tako bilo?
Drugo, ako prelistaš malo teme na drugim forumima, videćeš da sam obično prvi ili barem jedan od prvih koji reaguje na glupe teme "D7000 fokus problem, D7000 fokus problem" itd, a takvih tema sad ima ko šaše. Reagujem zato što znam da takvi problemi NE POSTOJE. Postoje samo wannabe fotografi koji precene svoje sposobnosti i pošto/poto pazare opremu koje nisu dostojni. Da sam Nikon-hejter, kako ispada prema Tvojim postovima, imao bih verovatno drugačiji stav oko toga.
Ja nisam sklon da idem stopama mase i takvo nešto me ne zanima. Kada se priča o prljanju senzora D600 pojavila, ja sam samo konstatovao da ipak nisam ja kriv i da nisam mogao da uteram onoliko đubreta za 15 minuta korišćenja aparata, a bez menjanja objektiva, upravo zbog toga što sam primetio tufne već na trideset i nekom snimku od prvog punjenja tek otpakovanog aparata. Naknadno sam pregledao snimke i utvrdio to što sam utvrdio. To što nekolicina vas ima problem što im omiljena savršena kompanija ipak nije tako savršena, nije moj problem.
Poenta mog pitanja nije bilo negiranje problema sa 1D Mark III (mada on nije bio toliko raširen koliko su neki mislili, ja i danas znam neke koji rade s tim telom i nemaju nikakav problem; veliš da su mazohisti?), nego upravo ukazivanje na problem percepcije koji Ti evidentno imaš u vezi sa D600. Ne veruješ u nešto što nisi video sam. Ja sam, iskren da budem, takođe sklon tome. S tom razlikom što je meni veći deo toga ipak na raspolaganju za detaljnu probu, pa na kraju ipak saznam da li je tu sve čisto ili nije.
A ovo što se "ogađivanja" tiče... vidiš, ja sam sličan stav izgradio na jednom drugom forumu, ali s obratnim polaritetom - tamo se toliko tupi o "AF superiornosti Nikona" i "AF infantilnosti Canona", da je to odavno postalo degutantno, a veze s realnošću nema. O potenciranju "robusnosti i pouzdanosti" tek da ne pričam...
U takvim diskusijama, uvek je problem u isključivosti. Eto, baš kao što se ovde može čuti da je samo DR na Nikonima upotrebljiv, a svi ostali nisu ni za krivi q. Ceniš da to nije dovoljno da nekima ogadi Nikone?
Diskutovanje s malo manje emocija ne bi bilo na odmet, generalno.
Pozdrav