Uciteljica je ucenicima za domaci zadatak dala da napišu sastav na temu
"Macka ima devet života."
Sledeceg dana Perica je u školu doneo sledeci domaci rad:
-"Moja sestra i njen decko su sinoc sedeli u dnevnoj sobi i pricali. Onda je njen decko... ugasio svetlo i poceli su se ljubiti. Mislim da je pri tome sestri postalo loše, jer joj je njen decko posegnuo rukom pod bluzu, da proveri da li joj lupa srce. Isto tako kao što uvek radi stric Marko, koji je lekar. Nije znao naci srce i stiskao je i gnjecio dugo vremena naokolo.
Ja mislim da je sestri od toga postalo još lošije, jer je pocela vrlo teško disati. Zbog toga nije više mogla sedeti i legla je na kauc. Onda je sestra dobila i temperaturu, rekla je da joj je strašno vruce i svukla bluzu. Mislim da je i njen decko dobio od nje temperaturu,
jer se i on svukao i legao kraj nje. Onda sam shvatio od kud dolazi ta visoka temperatura, od koje je oboma tako loše. Iz jaja njenog decka izlegla se, naime, gorostasna glista. Video sam kako je ispuzala iz otkopcanih pantalona i postavila se uspravno, skoro vertikalno. Nešto takvo još nisam vedio. Bila je velika najmanje 20 cm. Kad je sestra videla strašnu glistu, silno se uplašila. Raskolacila je oci i široko otvorila usta. Ipak sestra je bila vrlo hrabra. Pokušala je glistu ubiti. Stavila ju je u usta i ugrizla je za vrat. Onda joj je verojatno pokušala isisati krv. Najednom je sestra
ispustila smešan, grgljajuci zvuk i pustila glistu. Verovatno je glista ugrizla nju. Onda ju je ponovno zgrabila i snažno držala, dok je njen decko iz džepa izvadio brnjicu i natakao je glisti na glavu. Verovatno zato, da ne može više gristi i pljuvati. Sestra je legla na leda i raširila noge, a njen decko je legao na nju.
Ocito su hteli glistu zgnjeciti medu sobom kao valjak. Ali glista se borila kao luda, oboje su jecali i stenjali, bilo je strašno. Borili su se takvom silinom da su skoro prevrnuli kauc. Nakon duge i teške borbe, najednom su se smirili. Mislio sam, da je glista sada mrtva, jer je mlohavo visila, a iz nje je izašla njena utroba. Sestra i njezin decko su bili smrtno umorni, ali su se ipak i dalje ljubili. Mislim da od radosti što su pobjedili tu strašnu
životinju.
Ali kakav šok! Glista nije bila mrtva, nego je još živela! Skocila je gore i opet se pocela boriti. To se ponovilo nekoliko puta, sve dok moja sestra nije skocila na nju i pokušala je ubiti tako, da je svojom stražnjicom silovito udarala po glisti. Usprkos tome, tek je nakon 35 minutne borbe konacno bila mrtva. Decko je uhvatio mrtvu glistu za uši i odneo je u wc.
Svi kažu da macka ima devet života.
Ali ja sam juce ustanovio da gliste sigurno imaju nekoliko života više nego macke!"