^Ah, pa jedno vuče drugo. Nije fotorazgibavanje retko, nego se odvija tako kako ljudi kače radove. Kad bi rok bio na nedelju-dve, bilo bi 3 rada u konkurenciji.
Zašto misliš da je to bolje?
Prosto, broj radova ne zavisi od tempa. On je manje više isti. Zapravo, rokovi i jesu nastali kao posledica količine prispelih radova, a ne obratno. U početku su ciklusi bili učestaliji, pa smo po 4-5 puta produžavali rok, ne bi li bilo moguće glasati za više od dve osobe. Vremenom smo produžavali malo po malo, dok se nije ustalilo da obrade idu na oko 2-3 nedelje, a foto teme na oko 3-4 (češće 4). Dakle, ne može se ništa na silu.
Pozdrav
Pa sad statistika nije bas na tvrdnjama koje iznosis.
Recimo ova zadnja obrada je bila za rok 24.01 a zadnji rad je pristigao ( cronnin 13.01 ) i sta smo cekali 3 februar da se otvori glasanje? I zasto je rok sa 24 januara pomeren za 3. februar a nijedan rad nije pristigao?
Ista stvar je i sa predhodnim temama. Jeste bilo kasnjenja zbog zauzetosti oko renoviranja foruma i slicno ali to nema veze sa nama. Pogledaj i sam pa ces videti da 90% radova stigne u prvih 7 dana i u zadnja 3 razgibavalja jedino je cinimi se Velicko okasnio sa camcem ali to nije pravilo.
Probem po meni lezi u odabiru teme.
Kad je tema inspirativna kao recimo transport ima mnooogo vise ljudi nego kad je teska kao sto je unique postavio ili Igortehno kad se tesko sta ima i izvuci od fotografije sto nije samo moje misljenje.
Eto tako kazu brojevi a na vama je administraciji da odlucite. Ja cu redovno ucestvovati kao i do sad, ali bih i vas voleo da vidim u temi i da nesto naucim uporedjujuci kako to rade majstori.
Pozdrav!
Bespotrebno se natežemo, a za tim nema potrebe.
Ako si bio prisutan tu od uvođenja posebnog podforuma "Fotorazgibavanje", onda znaš da situacija od poslednjih par meseci nema veze sa stvarnim stanjem. Kao što rekoh - rok je bio bitno kraći - 7 dana za obradu i nešto više za fotografije. Za obradu bi čak i mogli da se pozabavimo nekim oštrijim rokovima, ali za foto teme je to jednostavno neprihvatljivo. Osim ako neko ne izvlači isključivo fotografije iz arhive (što bi bilo najblaže neumesno očekivati od članova čija arhiva je tek nedavno počela da se obrazuje), nema teorije da snimi zadovoljavajuću fotografiju, usput se baveći i nekim drugim stvarima. Ja se pretežno bavim fotografisanjem, pa opet ne bih mogao da odgovorim (kao što i ne odgovaram) na svaku foto-temu, jer prosto - ako želim da to liči na nešto, moram da potražim motiv, da osmislim koncepciju i na kraju - da sve to realizujem.
Na kraju krajeva, fotorazgibavanje ima relaksacionu namenu, ne strogo takmičarsku. Poenta je da se to radi opušteno, da nema tenzija, i da tempo bude takav da ne predstavlja teret. Kao što već nekoliko puta rekoh, bilo je u prošlosti situacija da to ljudima zaista predstavlja nepotrebnu obavezu i onda dobijemo jedan ili NIJEDAN rad za nedelju-dve. Takve okolnosti su izrodile i ovakve fleksibilne rokove i zaista ne bih dalje trošio vreme na to. Bilo bi dobro kada bi se u igru uključilo što više članova, a svakako ih na to nećemo privoleti tako što ćemo okratiti rokove.
Glede tema... foto teme su nekad lakše i jednostavnije, nekad teže, ali to je tako kako je. Ne razumem kakav da je "problem u odabiru tema"? Teme ne bira administracija, već pobednik prethodnog ciklusa. Ako je to foto tema, onda bira žanr i osnovnu ideju fotografija. Tema u foto-temama je nešto što mi ne bismo smeli (niti hoćemo) da diktiramo. Slažem se - transport možda jeste inspirativna tema u proseku, ali nekima sigurno nije. Budi uveren u to! Neko voli da fotografiše oblake. Neko voli portrete, a neko naprosto nema koga da fotografiše, da istovremeno bude zadovoljan i da subjekt pristane i na fotografisanje i na objavu. Nisu svima dostupni modeli 24/7 koji su orni za "slikanje" i da nakon toga "vise" na nekom forumu ili šire. Mislim, kapiraš problem?
Ako je u pitanju obrada, onda pobednik prethodnog ciklusa kači neku svoju uspešnu ili neuspešnu fotografiju, koju daje na obradu. Meni se recimo ne sviđa što je neko nepisano pravilo postalo da ljudi češće kače "koske", nego relativno uspešne fotografije, što ne bi trebalo da bude baš učestalo. Najzad, cilj obrade je da se postigne neki nivo kvaliteta rada, koji će nekima biti samo vežba, a drugima i korak ka nekom ozbiljnijem radu u oblasti obrade. Kada se fotografije obrađuju za publikacije, štampane ili elektronske, obrada mora biti s ukusom. Ona može biti agresivna, ali ne bi smela biti manipulativna - otud i naknadno uvedeno pravilo.
Nadam se da su malo jasniji razlozi za ovakav tempo i razvoj situacije. Najmanji je problem da menjamo preko kolena, ali ne postoje korisnici zbog fotorazgibavanja, već je obratno. Nema potrebe da nekima ogadimo celu ideju, pa da samo krug od par njih non-stop vrti priču, jer će se na kraju i tih nekoliko članova kad-tad smoriti i prestati da učestvuje (kao što neki već jesu, na žalost).
Pozdrav