Mislim da je pogrešna logika "hoću nešto za toliko i toliko para".
Bolje je prištedeti
koliko treba za nešto
što valja. Novcem se, ionako, ne kupuje ništa bitno u Životu.
Svi smo prošli kroz dileme koje muče mnoge početnike (nije ni moj staž mnogo veliki) i savetovao bih da nipošto ne kupujete trenutno osnovne dslr modele (D3100 ili 1100D) jer su previše plastični i premali a većina korisnih podešavanja je programska umesto na dugme.
D3100 čak nema ni mogućnost za tzv. auto bracketing pa je otežano pravljenje hdr fotografija. U tom slučaju moraš odmah da kupiš i stalak a dobar nema za male pare.
DSLR se ne kupuje svaki dan a trebao bi da nam ovekoveči puno jedistvenih trenutaka. Tada je potrebno pored dara i iskustva imati i brzinu te što bolja stakla. Ako kupiš tzv. ulazne modele nećeš imati ni brzinu ni ugodnost u radu a biće i premali za iole bolje i teže objektive.
Naravno, ima ljudi koji uz planirano vreme za podešavanja i fotografisanje odvoje i dodatno vreme za obradu pa mogu da se pohvale lepim ishodima rada i sa najjeftinijim modelima.
Izvesno je da ćeš najjeftinije modele (klasične mamipare) brzo prevazići a problem je samo što ta proba puno košta pa je bolje kupiti neki dobro očuvan iz jače klase ako se već spominje suma od oko 400€.
Budi svestan da pristojan sistem nećeš moći da sastaviš ispod 700€ - 800€.
Ipak, na trošak se brzo zaboravi kada se vide prve fotke ili se doživi nešto lepo.
Meni su, tako, ljudi iz okruženja počeli da poklanjaju stare a potpuno ispravne aparate i objektive pripremajući me za trenutak kada u krivi razvoja svakog fotografa dođe trenutak da se posveti i 35mm filmovima
Srećna kupovina i prvi koraci!