Autor Tema: Za slikanje unutra Canon 28mm f/1.8 ili..  (Pročitano 8778 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže simicnenadbg

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
Za slikanje unutra Canon 28mm f/1.8 ili..
« poslato: Jun 11, 2012, 10:44:54 posle podne »
Posedujem Canon 7D sa EF-S 15-85 kit objektivom, blic 430 EXII kao i 70-200IS f4. Oprema je ok, ali imam problem kad izadjem npr. u kafic, ili sl.( tj. losi svetlosni uslovi, sijalica..) i hteo bih da slikam drustvo, decu.. moram da koristim integrisani blic (malo je probelmaticno nositi sa sobom eksterni).. Iz tog razoga, koliko sam mogao da razumem citajuci preporuke, potreban mi je neki objektiv sa velikim otvorom blende, siroki. Izbor je pao na Canon 28mm f/1.8 USM, medjutim dosta lose sam o njemu procitao.. Interesuje me vase misljenje o ovom objektivu, ili eventualni neki savet za neki drugi.  Znaci objekat mi je potreban iskljucivo za slikanje u u zatvorenim prostorijama, kad mi ekstrni blic nije dostupan..tj. bez upotrebe blica... Hvala unapred.

Van mreže Tviti

• Moderator
  • Veteran
  • *
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Za slikanje unutra Canon 28mm f/1.8 ili..
« Odgovor #1 poslato: Jun 11, 2012, 11:25:57 posle podne »
A zasto ne koristis onda integrisani blic? Ja da sam na tvom mjestu koristio bih onda taj Pop-up iskačući blic, samo treba fino podesiti jacinu blica da ne budu pregorene scene!Mogu se fine fotke napraviti i sa tim iskacucim blicem, samo treba malo prakse!Taj objektiv 28mm ce ti biti pretjesno u zatvorenom prostoru, koristi ovaj sto imas-15mm...integrisani blic smanjene snage, mozes i manji otvor blende(radi ostrine fotografija!)-recimo f7.1 i samo rokaj! Ako budes kupio neki objektiv sa f1.8 mislim da nećeš ni upotribiti taj otvor f1.8 jer neces dobiti potrebnu ostrinu fotografije kao sa blendom f7.1! (Hocu reci da je objektiv f1.8 bas ostar objektiv, ali ce ti biti ostro i vidljivo ono sto je najblize objektivu, sve ostalo ce biti zamućeno.Dobit ces samo izrazene mane na licima osoba(ovo govorim ako ne upotrebljavas blic!), sa vidljivim svakim borama, bubuljicama, oziljcima...blic to sve pokrije.Opet, ne bi mi bilo mrsko nositi taj externi blic, jer je sve drugacije sa njim....
Ja nosim uvijek svu opremu sa sobom, a ako ti je bas mrsko nositi sve onda razmisli da kupis neki kompakt sa CMOS senzorom, moći ces isto napraviti dosta dobre fotke sa žurki, rodjendana....ionako to nisu umjetnicke fotke, dobro mogu kompakti zavrsiti posao! ;)
« Poslednja izmena: Jun 11, 2012, 11:29:35 posle podne od strane Tviti »
Canon 6D Mark II, Canon 24-105mm f4 L, Canon 135mm f2 L, Canon 70-200mm f4 L, Canon 17-40mm f4 L

Van mreže simicnenadbg

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Jun 11, 2012, 11:34:00 posle podne »
Eksterni blic je nesto najkorisnije sto sam kupio od fotoopreme (a prvi aparat mi  je bio Mercury 450V i posle toga mnogo Canon-a..)..ali uz svo podesavanje (smanjivanje snage blica, blenda, trajanje ekspzicije) ipak su slike unutra "lose". Ono sto je blizu je svetlo, ono sto je dalje je tamno..Sa povecavanjem ISO dobije se nesto..ali...Mozda je ipak jedina varijanta nositi sa sobom eksterni blic...

Van mreže Tviti

• Moderator
  • Veteran
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Jun 11, 2012, 11:40:25 posle podne »
Eksterni blic je nesto najkorisnije sto sam kupio od fotoopreme (a prvi aparat mi  je bio Mercury 450V i posle toga mnogo Canon-a..)..ali uz svo podesavanje (smanjivanje snage blica, blenda, trajanje ekspzicije) ipak su slike unutra "lose". Ono sto je blizu je svetlo, ono sto je dalje je tamno..Sa povecavanjem ISO dobije se nesto..ali...Mozda je ipak jedina varijanta nositi sa sobom eksterni blic...
Da, blic je veoma vazan u zatvorenoj prostoriji.Stvar je samo prakse, jer bukvalno za svaku promjenu pozicije-bilo da se slika vrlo blizu ili dalje-uvijek se podesavaju blenda, jacina blica, ISO, expozicija na aparatu, jer ti se to desava (tamne i svijetle slike) ako se nista ne dira na aparatu, samo se slika!Zato i imamo izraz "Pravilno eksponirana fotografija"!Niti previse svijetla, ni previse tamna-taman onako kako bi trebala da bude, zato imalo pametan covjek kad se vjenca uzet ce iskusnog fotografa, pa platiti i vise, nego tamo nekog neiskusnog....samo vjezba, vjezba, vjezba, vjezba.....To je odlican aparat i ne smiju biti tamne ni presvjetle slike!(osim ako ne stavis na Auto rezim-ali nije to-to!)
« Poslednja izmena: Jun 11, 2012, 11:42:16 posle podne od strane Tviti »
Canon 6D Mark II, Canon 24-105mm f4 L, Canon 135mm f2 L, Canon 70-200mm f4 L, Canon 17-40mm f4 L

Van mreže simicnenadbg

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Jun 11, 2012, 11:43:36 posle podne »
Ne.."AUTO" sam odavno prestao da koristim...

Van mreže Tviti

• Moderator
  • Veteran
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Jun 11, 2012, 11:48:28 posle podne »
Ne.."AUTO" sam odavno prestao da koristim...
E pa super onda, onda samo vjezbaj prvo u kući slikati blizu i nesto dalje, mijenjaj ove postavke sto sam naveo i vidjet ces da sve na fotografiji mora biti pravilno osvijetljeno, ni presvijetlo-ni pretamno.I ja sam imao slicnih problema kad sam kupio svoj prvi dSLR Canon 350D, i meni su bile tako fotke presvijetle i pretamne, ali vjezbom sam uspio dostici pravilno eksponirane fotografije u zatvorenim prostorijama, to kad ti se uvuče pod kožu ide kao da mijenjas brzine u automobilu-sve rutinski! ;)

Van mreže Hornet

• Veteran
    • Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Jun 12, 2012, 10:49:14 pre podne »
Indoor fotke sa blicom i bez blica na velikoj blendi su dva različita sveta.
Učinilo mi se da Nenad baš hoće solidne fotke bez blica. Mislim da 17-50 Tamron f2.8 VC nije loše rešenje.
Ima ga par kolega na forumu, pa valjda uzmu učešće u ovoj temi.
Btw. ne mislim da je 28mm suviše usko za indoor.

Van mreže Tviti

• Moderator
  • Veteran
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Jun 12, 2012, 11:07:00 pre podne »
Indoor fotke sa blicom i bez blica na velikoj blendi su dva različita sveta.
Učinilo mi se da Nenad baš hoće solidne fotke bez blica. Mislim da 17-50 Tamron f2.8 VC nije loše rešenje.
Ima ga par kolega na forumu, pa valjda uzmu učešće u ovoj temi.
Btw. ne mislim da je 28mm suviše usko za indoor.
I ja ne mislim da je 17-50mm loš objektiv!Cak bih ga volio imati!
Imam taj 28-135mm i meni je preusko, e sad zavisi koliki je taj "indoor"?
Nekad mi je malo i ovaj 18-55mm!

Van mreže simicnenadbg

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Jun 12, 2012, 10:23:44 posle podne »
Moj objektiv 15-85 ima najveci otvor blende 3.5 i gotovo je nemoguce slikati unutra bez upotrebe blica. Tako da bi mozda pravo pitanje bilo koliko se dobija sa objektivom 1.8. Ako je to isto kao razlika izmedju ISO100 i ISO400 (4 koraka)..onda je pitanje da li se isplati trositi novac na te objektive..ili se fokusirati na uvezbavanje slikanja sa blicem.

Van mreže škrabalica

• Senior
  • Pol: Žena
    • Pogledaj profil
    • Škrabalica
« Odgovor #9 poslato: Jun 12, 2012, 10:30:31 posle podne »
eksterni jeste za nošenje naporan, ali se itekako isplati. ja sam mojim 430 prezadovoljna.
ako i nađeš objektiv sa slikama koje su ok, imaćeš problem sa senkama od osvetljenja...
Canon EOS 550D (Kiss X4 Digital),
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II,
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM,
Canon EF 50mm f/1.8 II,
Canon Speedlite 430EX II.

Van mreže Emilijen

• Veteran
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: Jun 14, 2012, 10:52:35 pre podne »
Canon 35 f2, mislite o tome...

Van mreže simicnenadbg

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: Jun 14, 2012, 11:03:36 pre podne »
On je dosta jeftiniji od 28 1.8, i pretostavljam losiji. Iskreno, ne bih voleo da kupim nesto, a da se posle toga kajem, zasto nisam doplatio malo vise i dobio bolji objektiv...

Van mreže bobanf

• Senior
    • bgd.boban
    • Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: Jun 14, 2012, 11:36:04 pre podne »
Jedino da pozajmis pa da probas, druge nema. Sto je tebi dobro, drugome nije...

Na mreži cronnin

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: Jun 14, 2012, 12:30:22 posle podne »
A probao si 50/1.8? Ona ti daje dovoljno svetla?

Van mreže simicnenadbg

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: Jun 14, 2012, 12:35:13 posle podne »
50 1.8 mi nije aktuelan, jer imam 7D, pa bi to bilo 80mm, sto je malo predugacko za slikanje unutra, za stolom i sl.. Koliko sam uspeo da "pohvatam"na osnovu testova i recenzija, dva objektiva koja zadovoljavaju za slikanje u prostorijama pri losem svetlu su 28 1.8 i 30 2.0 (pricam o nekoj "normalnoj" ceni). Postoji i odgovarajuca Sigma, ali nju bas ne preporucuju svi..
Mislim da ce na kraju biti Canon 28 1.8..

Na mreži cronnin

• SuperModerator
  • Veteran
  • **
    • Pogledaj profil
« Odgovor #15 poslato: Avgust 15, 2012, 06:58:06 pre podne »
I sta je na kraju bilo?

I mene zanima kako se poredi ta Sigma 30/1.4 u odnosu na Canon.
Cuo sam da je vrlo ostra, ali me zanima AF pri slabijem svetlu, gde bi se objektiv najvise i koristio.

Van mreže simicnenadbg

• Junior
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #16 poslato: Avgust 15, 2012, 09:29:09 pre podne »
Na kraju je kuljen Canon 35mm F2.0. I mislim da je OK. Po svim testovima je bolji objektiv od canon 28mm 1.8. Kao najvecu manu mu navode zvuk prilikom fokusiranja (nije USM) i kvalitet izrade. Medjutim, meni to ne prsdstavlja problm.. Mislim da nisam pogresio...

Van mreže Emilijen

• Veteran
    • Pogledaj profil
« Odgovor #17 poslato: Avgust 15, 2012, 10:31:25 pre podne »
Nisi ;)