Ako se posmatra cena ovog filtera, kao i Marumi, nema sumnje da covek dobija mnogo za ulozen novac.
S druge strane, testovi su jedno, praksa drugo. Bez ikakve namere(nemam nista od toga), da umanjujem vrednosti ovih filtera, kad vidim da su
iza sebe ostavili i filtere poput B+W KSM, o kojima ne treba mnogo trositi reci kakvog su kvaliteta, pitam se sta je bio cilj testa.
Ovaj test, tj. link istog, sam okacio iz prostog razloga, jer je jedan od retkih na kom' su zastupljeni razliciti filteri u tom broju.
Interesantno mi je bilo, da u drugom delu testa, citam o Cokin filteru, koji je svojim ocenama zavrsio pri dnu.
Koristio sam ga godinama, pre Hoye. Jeste Hoya bolja, al' meni je Cokin odlicno zavrsavao posao i uvek sam bio zadovoljan rezultatima.
E sad, kad covek procita test i vidi Cokin na 18. mestu, reko bi covek ne valja ni za k..., a praksa nas opet uci drugacijim iskustvima.
Moj zakljucak je, sto sam vec naveo, koliko su vredna stakla na koje kacimo filtere, srazmerno tome treba i traziti filter.
Filter od €150 kaciti na objektiv od €100, nije nemoguce, al' mu stoji ko piletu sise