Za 800-1200 evra dole rade šefovi kuhinja ili vrhunski kuvari, i savršeno je razumljivo što neće da gule luk, jer to nije njihov posao. Za to postoje pomoćnici koji rade za mnogo manje para. Druga stvar je što restorane najčešće vode ljudi koji veze nemaju sa poslom. Čekam da me Storm poduči i o organizaciji posla u kuhinji.Nema veze što mi je rođeni brat vlasnik restorana u Zemunu, on mi sigurno priča urbane mitove u koje ja, neuk, verujem.
Oko ostatka se manje vise slazemo, i iskreno ne ulazi mi se danas vise u rasprave
Idem na put i hocu da odmorim malo glavu.
Plate u kuhinji nisu vrhunskih kuvara te koje sam naveo, one su mnogo vece, takodje sefofa kuhinje su takodje vece, al nije to vazno.
Pa zar mislis da sam ja naveo profesionalce
a i sef kuhinje kad je guzva guli luk, bez obzira sta tvoj brat vodi. Restoran je jedno, hotel sa 5 zvjezdica, vjeruj mi nesto potpuno drugo. Ja pricam o bledu, o turizmu, holtelima koje dakako vode iskusni ljudi. Momci sto pesru sudje imaju po 600-700 eur, zar mislis kuhari i pomocnici imaju manje
Uostalom, ovo stvarno nije vazno, ali poenta je, bio ja sef kuhinje ili ne, ako mi je stalo do posla, trebaju mi pare gulit cu i krompir, prat sudje i mnogo toga zbog te plate. A kad neko dodje s plate od 200 eur i pocne prosipat pamet iskunijima, msm stvarno.
Moja mladost je bila teska (mlad sam i dalje ali od 18-te), mnogo teska, ali ovo je forum i ne zelim da to iznosim ovdje, ali malo je osoba koje su prosle kroz sta sam ja. Manje vise svi rade ovo, rade ono, a kad dodju kuci mama napravila rucak, tata zaradio platu i zivi se
I takvi su navikli na luksuz, da dobro ste procitali, to je luksuz, kad neko takav ode radit danas za 10 eur, njemu 10 eur i ostane, e sad sto vecina odluci da tih 10 eur potrosi za vikend, nisam ja kriv. Te pare se mogu ostavit na kamaru i mozes posle uzet sve sto hoces, od blica do aprata. Ali treba znat, i jos teze treba moc stedit pare? Znat da ih imas, a bit ubjedjen da ih nemas!?
Ja nisam Slovenac, naprotiv Dobojlija sam, znam vrlo dobro sta pricam, dole bi svi radije izasli Petkom i Subotom, nego ostalih pet dana jeli kako treba.
I sad kad se neko takav bavi i fotografijom, a vjerovatno ima takvih i ovdje (iskreno bih voljeo da nema), i kuka kako je orginal skup (bez da se neko nadje uvrijedjen) gdje god da on zivjeo, sto se mene tice, nema pravo na to!
Radio sam ja od 7 do 7 s lopatom u rukama, a od 9 navece sam isao u skladiste pa do 1 noci na viljuskar, 6 mjeseci tako, vise nisam mogao, skoro mi je pocelo tijelo otkazivat, bez dana odmora, ali to me je trglo i stavilo na noge. I naprotiv, ja nisam podlegao lijepim ponudama banaka, nego sam krvavo zaradio novac za auto, da bi posle ljubomorni pricali svasta o meni?
Ljudi (vecina) su obicne ovce, stoka, i pola od njih ne treba zalit al uopste (pod ovim mislim na neradnike, koji samo kukaju)
Opet da ne bude zabune, citam novine svaki dan, zasto ti koji nemaju para ne idu brat maline, ili sta vec svega nemate po srbiji, nego vlasnici takvih imanja dovode ljude sa strane da rade, jel nekom problem radit danas za 10 eur, meni nije!
Ne volim kad neko kuka, a nista ne preduzima, nema posla, najlakse je rec nema posla? A seoska imanja se prodaju za po 5000 eur, pa sta fali nekom ko zivi na selu, nista. Nikad gladan, nikad zedan, ali danas bi svi bili manekeni, modeli, direktori pa i fotografi, na svakom cosku stoji po 1 foto studio, a pola od njih nema blage s tim poslom.
Cijenim orginal, vise nego kopiju, ima mnogo razloga, nije samo kvalitet u pitanju. Vec sam ti rekao, sta da svi koriste narodne verzije svega??? Razmisli malo u tom pravcu, sta da niko ne ide u biskop, uostalom sta da niko ne kupuje od Canona i Nikona nista sem tijela aprata?
Da bi se nesto razvilo potreban je novac, novac da se plate strucni ljudi, ne kinezi koji ce to sto su profesionalci skolopili rasklopit i pokusat sastavit da bude sto jeftinije.
Citao sam skoro par dobrih fotografskih knjiga i unutra je bio jedan citat (ako se dobro sjecam ovako ide):
Foto oprema je poput automobliske gume, niko nezna koliko ste je platitli, ali vi znate da ste s njom sigurniji.