Iskreno, ne volim te slojeve. Nekako mi je to mnogo komplikovano. Sada ne toliko, ali u početku je bila prava noćna mora. Ja sam našao način koji mi više odgovara, a i lako je za početnike. Ne može čovek toliko da se zbuni.
Ja selektivno oštrenje odrađujem pomoću
History Brush Tool.
Ono što je bitno pre selektivnog oštrenja na ovaj način je da fotku koju ste izoštrili po ukusu (verovatno i skroz obradili jer oštrenje dolazi na kraju) sačuvate i onda ponovo otvorite u fotošopu i tek tada krenete sa ovim mojim tutorijalom.
Evo tutorijala u bukvalno dva koraka!
Znači fotku koju ste dooštrili otvorite u fotošopu i onda skinite šum. Ja to radim fotošop dodatkom Nik Dfine 2.0 koji je za mene neprevaziđen. I to je
prvi korak Onda aktivirajte
History Brush Tool koji se nalazi u tabeli sa leve strane i kuda god pređete ovom četkom povratiće se oštrina koja je bila pre skidanja šuma. I to je to -
drugi korak
Jačinu i veličinu četke sami odredite prema tome za šta vam treba. I fotku sačuvajte kao jpeg ili tiff ili kako god. Može pre čuvanja da se odradi treći korak, a to je Layer-Flatten Image da bi se slojevi (koje automatski pravi Nik Dfine) slepili.
Po meni je ovo najlakši način koji sam provalio, a koji je 100% uspešan i precizan do poslednjeg pixela