Što se tiče odnosa mkIII - D800 priznajem da je ovo malo neočekivano. Kad vidite šta se dešava u vašem okruženju i uopšte po forumima i kod ljudi koje poznajete sve ovo mi deluje vrlo neverovatno ali ok - dobro. Ima Canon ogroman broj korisnika sa pozmašnim arsenalom kvalitetne optike i to je svakako imalo svog udela. Ipak to nije karta na koju treba da igraju jer to je karta sa prilično ograničenim rokom trajanja i ako budu nastavili ovako ne piše im se dobro.
Dalje, što se tiče sveukupnih procenata tu ima jedna mala kvaka, a to je da je u sveukupni % ušla i prodaja aparata pre izlaska D800 koji je sa prodajom faktički počeo tek u maju. Sve pre toga bilo je gde i kako se nađe i da li je stiglo. Sve ostalo što se novih tela i senzora tiče stizalo je još kasnije.
U svakom slučaju neka nas naše sprave (kako god se one zvale) služe dobro i da ih mi u narednoj godini uspešno upotrebimo! Ostalo... kako se kome šta više sviđa on će tako i konfigurisati svoj sistem.
Ne razumem se u fotografsku svemirologiju i zašto NASA nešto koristi, a zašto ne ali kao sadašnji Nikon korisnik voleo bih da sumiram na neki način i kažem da prvi put od kada koristim DSLR aparate... dakle prvi put sam zaista oduševljen sa jednim. Sve ovo do sada je bilo - da, bilo je manje/više dobro i sa većinom sam bio veoma zadovoljan jer sam navikao da koristim to što imam i da iz njega izvlačim što više mogu... ali iz ovog ugla, sve to deluje jako daleko i vrlo prevaziđeno.
U svakom pogledu, u svakom smislu ovo je jedna nestvarno dobra sprava. Mogućnosti koje su mi sa ovim otvorene su daleko ispred onoga što sam imao do sada i što se mene tiče ostaje da pokušam da ih što više iskoristim u vremenu koje dolazi tj. u naredne 3 godine, a onda nas čeka D900 i nova uzbuđenja
Prvi rezultati upotrebe novog sistema su već tu... samo jedna od poslednjih stock serija iz prirode od 24 fotografije donela je 6 Vetta i 2 Agency fotke. Obrada ista kao i pre. Kadrovi slični. Tema slična. Samo što sam sada mogao iz fotografija izvući nešto što pre nisam.
Pored svega toga % primljenih fotki sa novim sistemom preko 99%. Odbijena samo jedna i to je bio moj propust jer nisam uklonio brend sa odeće. Razlog je što više nema potrebe za nasviravanja fotografije do maksimuma i što je rezolucija takva da tamo gde se desila moja greška ili su uslovi za fotkanje bili strašno za*ebani, smanjenje na XXL recimo uklanja sve moguće probleme
a ogromna većina njih nestaje i svođenjem na donju granicu XXXL rezolucije. Što bi se reklo - liga bez briga!
Dakle ja presrećno prezadovoljan što i drugima želim