Pošto je zavladalo interesovanje za difuzer koji sam napravio za objektiv MP-E65 i makro blic MT-24EX postavljam slike istog
Ovako to izgleda bez difuzera
A sa difuzerom ili bolje rečeno difuzerima izgleda ovako
Kada se radi pri uvećanju od 5:1 treba prići insektu na par cm, a tada će difuzer smetati. Zato možemo difuzer "zalomiti" nagore i time ga skratiti.
Difuzer je napravljen kombinacijom difuzera koje sam našao na internetu. Koristio sam kombinaciju difuzera koji je napravio @Dalantech
Flash Head Position i @Steb1
Sheet Diffuser1 i @Orionmystery
06-04-10_1339To je kombinacija Gary Fong Puffer pop-up flash diffuser-a i concave diffuser-a
Gary Fong Puffer sam lepkom za plastiku zalepio za originalni MT-24EX difuzer. Concave diffuser napravio od sendviča koji je napravljen od vellum paper-a između kojeg sam stavio onu puckavu foliju za pakovanje paketa.
Vellum paper je nešto kao pek papir samo je plastificiran, moram da pitam u knjižari kako se to kod nas zove jer sam taj papir dobio na poklon. Od male boce coca-cole napravio sam plastični držač za taj sendvič. Ovako izgleda materijal za pravljenje difuzera
Evo primera koje sam već postavljao
Ne znam koliko će ovo biti od pomoći kolegama koji koriste drugi makro blic, ali u principu sve što treba napraviti je veliki difuzer što bliže insektu što će oponašati napr.oblačno nebo.
Što je manji izvor svetla to je refleksija na oku insekta manja, ali jača (prepaljena). Svetlo sijalice je malo jer se sijalica nalazi visoko (a inače je mala), ista stvar je sa suncem. Sunce daje jako svetlo, ali je to mala svetlosna kugla na nebu. Kada bi sijalicu približio na nekoliko cm od insekta svetlo bi bilo raspršenije i ne bi postojala prepaljena tačka. Kada je nebo oblačno nema prepaljene tačke jer celo nebo osvetljava modela. To znači da je trik u tome da difuzer bude što veći i bliži insektu.
Evo kako izgleda difuzer @MVers-a čiji su modeli super difuzovani. Ovim difuzerom je napravio blic difuzer plus difuzer blizu insekta. To je dobitna kombinacija, ali ume i da otera modele.