@Nikol@
Hvala na komentaru a što se tiče aparata, odgovor si dobio od @unique93.
@unique93
Pa ne znam šta znači "previše obrađena" fotografija. Da li to znači da postoje i "premalo obrađene" fotografije?
Ma zezam se, kapiram šta si imao na umu ali evo kako stvari stoje.
Malo je bez veze da sad objašnjavam "šta je pesnik hteo da kaže", ali evo... Prva fotka nije klasičan pejzaž - vidi se da ona ima nameru da ispriča neku priču, da iskaže neki stav, emociju... Sem samog motiva koji je prikazan na fotografiji, autor ponekad ima potrebu da i nekim drugim elementima naglasi tu priču. Ja sam u tu svrhu odabrao određeni način obrade fotografije i to je u principu to. E sad je pitanje da li sam uspeo u tome, odnosno da li fotka ima tu priču i da li izabrani način obrade doprinosi snazi priče, poruke, stava, emocije...Poenta moje priče na prvoj fotki je prilično tmurna, pesimistična, prenaglašena pa je i obrada išla u tom smeru.
Konkretno, ta obrada nije ništa spektakularno - Levels, Shadows/Highlights, Brightness, Contrast, vinjetiranje i dodavanje "zrna".
Druga fotka je bez ambicije da priča neke važne priče. Prilično je teška za realizaciju obzirom da je sunce u čelo, tvrde senke,
jak kontrast i sve to prevazilazi "glasovne mogućnosti" mog Nikona, ali prilično dobro je izgurao ovu situaciju. Obrada - čista
klasika.
U svakom slučaju hvala na komentaru, očekujem ih i ubuduće. Ako može, malo konkretnije i opširnije.