Borivoje Atanackovic
15. септембар
Не купујте јефтине UV филтере
Купили сте нов дигиталац?
Даааа, знам, дали сте гомилу пара, али вреди, зар не? Купили сте и нови објектив? То тек кошта али резултат је феноменалан. Е, кад толико кошта и кад је толико добра комбинација онда је треба заштитити. Објектив штитимо између осталог УВ филтером. Ако смо већ морали да платимо толико за апарат и још толико за објектив, бар на филтерима можемо да штедимо. Не што не желимо да дамо више новца него што после овакве куповине, једноставно немамо више.
Дакле, узимамо најјефтиније стакло. Ионако ничему не служи него да штити од прашине и огреботина.
ПОГРЕШНО!!!!
UV ФИЛТЕР је популаран начин да заштитимо предње елементе објектива од оштећења. Ако желите добро себи и томе што радите користећи фото-апарат, уложите што више у што квалитетнији филтер иначе ће ваша уштеда ићи на уштрб квалитета. Знам да ми многи неће веровати, мислиће да претерујем. Зато су пред вама ове две фотографије па процените сами.
Фотографија горе настала је када је испред објектива био Quantaray UV филтер који кошта око 2000 динара. Фотографија доле је настала када је испред објектива био B+W MRC UV који је коштао око 50 евра. Пример је екстреман али зато одлично уочавате разлику између јефтиног филтера и квалитетног. У оба случаја објектив је Nikkor 17-55 ƒ/2.8 @ 1.3s ISO100.
Примедба да се горња фотографија може средити левелсима стоји. Тачно је, може, али најбоље је да увек добијете што је могуће квалитетнији сиров фајл.