Rodoljube, nemoj pogrešno da me shvatiš, ali kupovina D800 je u Tvom slučaju čisto bacanje para. I ne samo u Tvom!
Poenta je da je to jako moćan aparat, ali i jako zahtevan. Drugim rečima, ukoliko stvarno nemaš podebelog iskustva, njime nećeš postići praktično ništa bolje fotke od onih koje može da Ti pruži npr. D7000 i Tamron 17-50. Potpuno sam ozbiljan. Čak i iskusni svetlopisci moraju da potroše dosta truda da opravdaju kupovinu D800(E), a Ti bi ispljunuo golemu sumu na nešto što će zastareti, a možda i riknuti dok Ti uspeš da se izboriš s njime.
PREKLINJEM Te da me ne shvatiš pogrešno. Nisam imao nameru ni da nipodaštavam Tvoje znanje, želju za učenjem i tako to, nego samo realno sagledavam situaciju. To je jednostavno previše krupan zalogaj za prvi DSLR. Čak možda i za drugi. Možda će zvučati kao paradoks, ali lakše bi se izborio sa D4 nego sa D800, iako se radi o trenutno najsjajnijem DSLR-u koji postoji u smislu uloženo/dobijeno.
Što DuxX reče neki dan, činjenica je da je prodaja D800 planula, ali da je gro kupaca rešilo da istrese lovu samo da bi mogli da se hvale kako imaju 36MP, iako ne umeju da iskoriste ni 10. Jeste, niko se nije rodio naučen, ali upravo iz tog razloga malo se njih odluči za BMW 645i ili Lamborghini Gallardo kao prvi auto. Misli o tome.
Kad stasaš u opasnog ratnika svetlosti, lako ćeš kupiti D810 ili kako se god bude zvao.
Pozdrav