pustim sve majstoru da uradi i ne svidja mi se njihov rad. tacnije sve to oni urade na isti nacin za 15-30 min.
Monitor i papir jesu različiti ... jedan emituje a drugi reflektuje svetlost.
Mnogo toga zavisi od toga na koji ti način izvršiš pripremu te fotografije za štampu, i naravno ... kako ti je kalibrisan monitor.
Sa druge strane, ako jednu fotografiju odneseš u 5 radnji, garant ima da dobiješ 5 različitih rezultata.
Zato je najbolje fokusirati se na jednu foto radnju i uskladiti se prema njoj ... a i popričati malo sa operaterom, pa čak ponekad i napraviti neki test primerak.
Vremenom stekneš osećaj gde će u štampi da vrisne neka boja, i ako na monitoru u tom trenutku to konkretno ne vidiš. Najčešče u štampi usne odu u neku nakarminisanu roze boju ili pukne plava ... ako se preteruje u zezanju sa bojama.
To su neke ... kako da kažem ... prve boljke, koje se lako prevaziđu.
Fotografije razvijam u 13x18, bacam u 300dpi i obavezno odradim kropovanje pre nego mu odnesem na CD-u, ... bolje ja ... nego on
Može u photoshopu direkt, a može i sa Jpeg crops programom.
Dalje, šum ne uklanjam nikako ... ISO1600 i 3200, čak i do a4 formata nije nikakav problem.
Preterano oštrenje takodje može biti problem.
Skoro sam razvio 50-ak komada, i samo par njih je loše prošlo ... i kad pogledam na ekranu, jasno mi je da sam ja jedini krivac, jer sam malo preterao u ACR.
Mat papir da ne ostaju otisci prstića ... i to je uglavnom to.
Papir je majka mara