@Vocko
Dopustiću sebi da u ovom trenutku ne pružim direktan odgovor, a samo ću reći da je danas jako teško pogrešiti.
Dobrih aparata ima pun brod, samo je pitanje ličnih afiniteta, potreba i mogućnosti, ono što čini neki izbor boljim od drugog.
Po onome što sam zaključio iz Tvog uvodnog posta, imaš neke razloga (objektivi za pozajmicu) u korist Nikona. D5100 svakako nije loš aparat (njegov preview imaš ovde:
LINK, ali treba znati da na njemu neće raditi AF sa starijim objektivima (radi samo sa novijim AF-S objektivima, koji nose "G" sufiks i koji imaju sopstveni motor), tako da je pitanje koliko bi pozajmice od prijatelja, koji te objektive koriste na većim telima (D300, D200, D80, D90 itd), imalo smisla, jer D5100 nema AF motor.
Ako to nije slučaj i ako objektivi koje bi pozajmio zadovoljavaju taj kriterijum (poseduju motor), onda D5100 postaje sasvim zanimljiva priča. Opet, pitanje je koliko bi Ti realno profitirao uzimanjem objektiva bez motora, jer to ima za uslov nekakvo iskustvo u radu sa DSLR-om, da bi uopšte mogao da spoznaš razlike među njima. Ukoliko bi u prvo vreme koristio samo kit objektiv (i neki dodatni tele-zum npr.), onda je priča o izostanku AF-a potpuno bespotrebna, jer dok dođeš do toga da Te kit objektiv sputava, dotle ćeš možda da pređeš i na D7000, na primer.
D5100, kao što znaš, deli senzor sa D7000, što znači da deli i sve dobre osobine - odlične low-light performanse, dobru dinamiku i kvalitetan video, ali uz penale koji upotrebu videa srozavaju dosta nisko. Ono što meni lično mnogo bolje leži kod Nikona je raspon ISO vrednosti, koji je moguće kontrolisati u koracima od 1/3 blende (kod 600D samo u koracima od cele blende). Nikon ima i nekih ergonomskih nedoslednosti (u prikazu koji sam linkovao je dosta toga pojašnjeno), mada ništa što će Ti ubiti želju sa fotografisanjem.
S druge strane, glavobolje oko odabira objektiva sa 600D ne postoje (njegov preview imaš ovde:
LINK), a kako si primetio, u prednosti je i po pitanju nekih drugih stvari. Glupo je da ja sad nešto posebno naglašavam, kada je drug Insanity već pokrio 95% onoga što se ovom aparatu ima zameriti. Render boja i meni (i mnogima drugima) bolje leži kod Canona, ali dozvoljavam da je to individualni doživljaj (iz razloga što je dosta i onih kojima se takve boje sviđaju). Svetlomer i video su kod 600D napredniji, displej je za par nijansi bolji, live-view fantastičan, a postoji još jedna stvar koja, u zavisnosti od Tvojih ličnih afiniteta, čini jednu prednost prilično nedostižnom u ovoj klasi - wireless blic. Sad, koliko Tebe to zanima u ovom trenutku, koliko bi mogao da iskoristiš pogodnosti, to je sasvim drug priča, ali eto, tek da znaš.
Međutim, na Canona ćeš teško da nakačiš Nikon objektiv... barem bez adaptera (obratno nije moguće). Ali, čak i tako, opet ne dobijaš AF. Doduše, ne dobijaš ga ni na D5100, ukoliko objektiv nema motor, pa Ti dođe na isto.
Za još detalja dopiši još neka zapažanja, potrebe... vrstu fotografije koja Te pretežno privlači (ili više njih) i tako...
Pozdrav