Meni je ovo mesecima bila "bolna tacka"...Sta kupiti, da vredi za neko "pristojno" bavljenje fotografijom, a opet ne dati mnogo para za nesto sto ce
u amaterskim rukama, skupljati prasinu. Verujem da su mnogi imali slicne nedoumice prilikom nabavke monitora.
Naravno, to je opet individualna stvar i pitanje koliko ko zeli i moze da se "pruzi", zlatnu sredinu je veoma tesko naci, a izbor je ogroman...
Veoma bitna stvar u odluci je bila, da sam posle duzeg informisanja, odustao od Adobe RGB, rezima slika i koncentrisao na sRGB sto je za amaterske potrebe sasvim dovoljno. Ko zeli da se upusta u Ad.RGB "vode", treba u svakom slucaju da se informise prethodno koje se znanje i umece trazi od korisnika, da bi se dobili vrhunski rezultati, sto ovaj rezim slike svakako pruza. U prevodu, ne petljaj...
Kao sto rekoh, posle mnogo razmisljanja i prebiranja, nasao sam model koji mi odgovara i zadovoljava apsolutno sve moje potrebe (pa i vise).
Ono sto je, u odluci, odigralo presudnu ulogu je i cinjenica da ovaj monitor daje fabricki odlicno podesenu sRGB sliku, da mu je kalibracija "skoro" pa nepotrebna, naravno, barem za pocetak. Pre ili kasnije, svako ce doci do saznanja, da je posle izvesnog vremena neminovna korekcija, pa makar ona delovala minimalno.
U svakom slucaju, monitor me odusevio i nisam se pokajao za ulozen novac. Ako nekog zanima, evo link detaljnog testa, sa svim svojim dobrim i losim stranama.
Pozdrav Bole
http://www.prad.de/en/monitore/review/2009/review-eizo-ev2333wh-bk.html