Samo pitajte, sve što znam ja ću pokušati da objasnim, nemam velikih tajni, a ni malih prevara
Ima raznih taktika za snimanje insekata i sve je stvar iskustva. Prvo da kažem da ne verujem da je moguće nešto odraditi sa led sprejem jer sam imao prilike da hladim jedno povredjeno mesto i mlaz je toliko jak da bi oduvao insekta (ukoliko već sam ne bi pobegao na prvi znak opasnosti), a i ako bi ga na zemlji zamrznuo teško da je moguće da se ponovo montira na granu i to u prirodnom položaju.
Rano jutro, odmah pošto svane je pravo vreme jer su insekti još mokri od rose i dok se ne prosuše na prvom suncu moguće ih je slikati do mile volje (ali ih treba naći). Posle 11h ne vredi slikati jer je sunce isuviše jako pa su fotke loše, a isto se pridržavam pravila da ne slikam povetru jer je to samo gubljenje živaca.
Mnogi ne vole rano ustajanje, ali i tu ima par trikova. Relativno spore insekte, neletače(smrdibube, skakavce, pauke, neke tvrdokrilce) slikate kada su mirni (dok vas ne primete ili dok misle da ih niste videli pa se zato morate prikradati što nosi rizik da naletite na zmiju koja vas nije osetila) ili ih jurite i kad stanu škljocnete. Insekte koji lete ne možete da jurite i tu koristim drugu taktiku. Možete ovo i da isprobate na najobičnijim kućnim muvama kojima skoro uvek mogu da priđem na par centimetara. Evo šta je u pitanju - blic šok!
Kada vidite na pr. muvu pridjite joj na rastojanje od recimo 2m i okinite blic(škljocnite na prazno ili slikajte muvu izdaleka), zatim priđite još pola metra pa opet škljocnite, pa opet predjite neko rastojanje i škljocnite. Sve što ste bliže opalite blicom češće i polako ćete prići na rastojanje od par centimetara. Verujte da sam sve muve i viline konjice tako nafatao. Ne znam da li su ošamućeni blicom ili možda oduševljeni ili čak slepi, ali znam da je to fini trik za zamrzavanje letača. To neće upaliti na pčele i vrlo retko na leptire. Evo primer nekropovane fotke v.konjica na kome se vidi koliko sam mu prišao. Dole se vidi senka od objektiva i da sam mu prišao još malo sigurno bih ga gurnuo
Treba znati i da nisu svi insekti isti, neki jednostavno vole da poziraju, a neki na prvi vaš pokret nestanu. Treba imati i sreće pa naići na neku interesantnu scenu, a i znanja da se ta scena uspešno snimi.