Fotografija > Ostale teme

Back To The Roots - kolekcionarski primerci

(1/24) > >>

Zoran Rodic:
Započeću ovu temu, u nadi da će mi se još neko pridružiti sa fotografijama i kratkim opisom nekog starog fotoaparata, koji krasi nečiju kolekciju ili je do skoro skupljao prašinu na tavanu, i na taj način razmeniti poneki detalj iz bogate istorije, nama toliko drage fotografije.

Pa da krenem sa Leica IIIc

Model iz LeicaIII (a, b, c, d, e, f, g) serije, pravljen između 1940 i 1951. godine. Konkretno, ovaj primerak datira iz 1947. godine. 24 x 36 mm, u 640 grama sa brzinama zatvarača 1 sec, 1/2, 1/4, 1/8, 1/20, 1/30, 1/40, 1/60, 1/100, 1/200, 1/500, … navoj M39, tzv screw mount.
Ovaj komad na sebi nosi Leitz Elmar 50mm f/3.5 (u originalu je išao sa IIIf), koji se naprosto ugura unutar tela, što ga čini zgodnim za nositi u džepu.
Kažu da ga je Henri Cartier-Bresson zbog toga i najviše obožavao … citiram:
The Leica opened up new possibilities in photography — the ability to capture the world in its actual state of movement and transformation.
Šta reći, lepotan

Na momente, čak brutalno masivan ;)

Zoran Rodic:
Sa tendencijom da fotografije ''novih'' stariteta postavljam isključivo ovde, nije zgoreg da ispucam ono što je manje više već viđeno, kako bi priča imala početak.
Uskoro će biti  zanimljivih ''noviteta''

Dakle, LEICA IIIf koju je dobio nekadašnji načelnik UDB-a Djura Stanković

Zoran Rodic:
I jedan Olympus PEN iz 1967. godine

neo:
 ĐURA ĆE TI OPROSTITI ŠTO TE JE TUKAO :D Video sam ovo na blogu,ali većina verovatno nije.
Gde pronalaziš ovako lepe i očuvane primerke aparata?Dobre su i fotke,naročita Leica druga Đure.Lepo se uklopila pozadina,dobro svetlo...
Zanimljiva tema.

Zoran Rodic:
Pa, izvučem ih od kolekcionara, pre nego završi u vitrini ili na nekoj ozbiljnijoj prodaji.
Lepo meni, lepo njima .... dobiju slike, a ja se malo poigram i to je to.
Kad stigne aparatić, malo provrtim net o njemu, pa je zanimljivo i za čitanje ... a nešto se nosim mišlju da u frižideru uvek imam spreman svaki format filma, pa da i probam kako to zaista radi.
Mada, ovo nisu nimalo jeftine igračke, tako da ... valja paziti

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju