Govoreći o starim objektivima, kod mene postoji jaka dilema da li su ti objektivi zastareli i da li ih novi "tuku" u svakom pogledu, ili za te objektive važi "stari dobi, takvi se više ne prave".
Na mudru Rodicevu blog-besedu, ja bih samo dodao da je kod starih objektiva dosta teze naci (ne kozmeticki, vec opticko/mehanicki) "dobar komad", koji ce u onim osnovnim parametrima (ostrina, boje, mikro kontrast) dati, jednom fotografski iskusnom vlasniku, dovoljno zadovoljavajuce rezultate. Medjutim, kada se na tako nesto naleti, mislim da je, bez iscitavanja EXIF-a, jako tesko (da ne kazem nemoguce) provaliti kog tipa i starosne dobi je staklo kojim je neka fotka napravljena, cak i na full res fajlovima. Jos ako sve to "zacinis" makar elementarnim poznavanjem post procesa (PS, LR, Capture One, Corel AfterShot, sta god...) , i resize na web rezoluciju... pazi kad smem da GARANTUJEM da bi bilo skoro-pa-nemoguce provaliti izmedju dve fotke uslikane istim aparatom, od (recimo) f/2.8 pa na dalje, koja je uslikana ovim mojim Takumarom 85mm f/1.9 a koja recimo onim besnim L85 f/1.2 (a to ne govorim napamet) kod takvih izlaznih formata.