Da ti kažem nešto... ljudi srljaju, masovno prelaze i šta već rade, jer je u prirodi čoveka da tripuje kako ga nešto stalno ograničava. Nema potrebe da se izvinjavaš... znam kako ti je... i sam sam u procesu neke važne kupovine i mozak mi se pretapa na dnevnom nivou, zbog neodlučnosti da li ovo ili možda bolje ono. U potpunosti te razumem!
Nećeš ti ništa dobiti ako direktno zagrizeš u FF, osim većeg troška. FF ima svojih dobrih, ali i svojih loših strana. Ništa nije toliko crno-belo, kako bi pojedinci koji pišu po netu voleli. Za ono čime planiraš da se baviš, a pogotovo u početku, dok se ne ispraksuješ za dobru kontrolu DOF-a, tamo gde treba, FF može više biti teret, nego prednost.
To je moje mišljenje. Ne mora da znači da se ti ne bi odma' snašao i krenuo da peglaš FF-om kao da fotografišeš 20-30 godina, ali u proseku to obično ne biva.
Na posletku, to što je grupacija "preletača" najglasnija, ne znači da to rade svi. Veruj mi da ne rade. Statistike prodaje govore da je FF danas zastupljeniji nego pre (mnogo zastupljeniji), ali da i dalje čini veoma mali procenat u ukupnoj prodaji. Štaviše, najveći broj tih kojima "treba sve bolje i sjajnije" su često filozofi kojima oprema češće zariba od stajanja, nego što biva iznesena na ulicu. Nikog konkretno ne prozivam (pogotovo ne odavde), nego samo konstatujem ono što vidim svojim očima.
E sad... Za 3000 se može skockati pristojan sistem (i više od toga), ali se onda opet vraćamo na ono s početka - D750, 24-120 f4 i 70-200 f/2.8 mk1. Taj raspon ima bitno drugačiji karakter od slične kombinacije na APS-C, a na sve ovo bi mogao eventualno da dodaš još neki jeftiniji prajm, poput Nikona 50 1.8G ili 85 1.8D (noviji je dosta skuplji). Mogla bi i neka Sigma Art, ali ne uklapaš se.
Druga varijanta je D750 (nov), 24-70 f2.8 (polovan) i opet set prajmova poput 50, 85 itd... eventualno Nikon 18-35 kao UWA rešenje. Ali onda ti ništa ne ostaje za drangulije koje su ti neophodne - rezervna baterija, koja kartica, torba i blic.
Ne znam... razmisli, vagaj... na kraju - uvek je nezahvalno raspoređivati tuđ novac, pa je najbolje da konačnu odluku doneseš samostalno, imajući u vidu sve što ti je rečeno.
Pozdrav