Fuji XF 27mm f/2.8.
Problem sa njim je jedino to što ćeš samo ti znati da li ti ta žižna daljina (ekvivalentnih 40mm) odgovara za svaki dan i svaku priliku, ali mnogima je to OK. Fali širine, fali i dužine, ali svaki je prajm takav. Ono što on daje je odlična optika, mala cena i dimenzije koje su bliže poklopcu nego objektivu.
Meni malo više leži 35mm f2. On nije toliko mali, još je i uži, ali mi sa ekvivalentnih 50mm nekako više odgovara (ovo je individualno), a ima i veću blendu, što mi dosta znači.
Još bolji izbor bi bio XF 23mm f/2, ali on je cenovno iznad ova dva, a nisi precizirao koliko bi love dao. On nudi i veću širinu od oba (35mm ekvivalentnih) i blendu kao i 35-ica. Ne može tako fino da izdvoji planove kao 35-ica, ali nudi realno veću upotrebljivost za svaki dan, ako poželiš da u kadar spakuješ nešto više.
Na tebi je da odlučiš šta ti najviše godi od ova tri. Ako nisi siguran da bi sa prajmom bio "na ti", možeš da razmisliš i o 18-55 kitu. Kada je primerak dobar, to staklo je više nego pristojno. Nema veliku blendu (mada je veća od proseka, iako je klizna), ali ima sve ostalo za svaki dan.
Pozdrav