Ja sam "frišak" u svemu ovome bez obzira na godine pa molim da mi se ne zameri ako pogrešim tu i tamo, ako ne radim neke stvari kao iskusniji.
Dugi niz godina sam bio okupiran svim i svačim a fotografisanje se uglavnom svodilo na banalno dokumentovanje trenutaka koje vredi zabeležiti kao podsetnik (druženja, izleti, letovanja, odrastanje deteta) i nekih stvari koje sam radio (posao/hobi) a sve je to uglavnom beleženo takvim aparatima kakve sam u tom trenutku sebi mogao priuštiti.
Tek sam sa pedeset uspeo da odvojim toliko da sebi priuštim pristojan aparat i nekoliko objektiva da mogu da se zabavim slikanjem koje nema direktne veze sa porodicom ili poslom.
Motivacija za (bar ja to tako doživljavam) slikanje starih, zaboravljenih i odbačenih auta je povezana sa onim pričama i sećanjima ljudi koji večito izvlače priče kako se nekada išlo "peglicom" ili "fićom" skroz do Beča ili Turske, mora, kupovine prve "bube" i kako je to bila "velika stvar" za nekoga i uz to obavezno priča kako su to bila divna i bolja vremena. Što bi rekli
Good old times Nije poenta u samom autu, nego u sećanjima vezanim za to neko vreme i taj neki auto koji eto, danas nije mnogo više no gomila krša negde u žbunju ili zadnjem delu dvorišta. Te karoserije ostaju nemi svedoci nekog "boljeg" vremena koje je nepovratno prošlo.
Naravno, pitanje je kako to neko doživljava. Ostaje doduše, i pitanje zašto, ako im već taj krš ne treba i ničemu ne služi, a predstavlja ruglo, to čudo još uvek stoji tamo? Dovoljan bi bio jedan telefonski poziv i kamion iz otpada bi to došao da pokupi i rešio bi vlasnika bede. Siguran sam da ih ne "čuvaju" zato što im treba ili zato što imaju neke planove da te aute restauriraju ili makar "vrate u život"... Mislim da ih podsvesno drže kao što neko čuva stare slike u albumu, kao podsetnik na neka davno prošla vremena za koja još uvek negde u sebi misle da su bolja nego ovaj život koji žive.
Danas vozim "nov" auto sa svim mogućim gedžetima, ali svaki put kad vidim starog "Minija", uvek se setim svog prvog auta i prvog odlaska na more minijem... (i svih problema i kvarova koji su bili deo avanture
)
Eto... Valjda ovo znači da ima istine u onoj izreci da je lepota skrivena u oku posmatrača...
(na slici moj Mini...)