Svi znamo da je provera broja napravljenih snimaka na Canon aparatima vrlo komplikovana, pa je odlazak u ovlašćeni Canon servis do sada jedino mogao sprečiti program EOS info , koji opet nije radio sa svim aparatima.
Tačnije, radi sa svim aparatima koji imaju digic III i IV procesor, osim sa 500d.
Modeli 1D*, 5D, 10D, 20D, 30D, 300D, 350D, i 400D nisu podržani, jer naprosto Canon SDK ne daje tu informaciju.
Biće da je to osnovni problem zbog kojeg ni ja nisam uspeo očitati informaciju o broju okidanja na svom 350d, ali to nije razlog da pružim info više o rešenju za korisnike Linux Operatvnih sistema.
Naziv programa je gphoto2, i predstavlja ”command line” rešenje.
Dakle, prvo odete u Synaptic package manager ==> settings ==> repositories
i selektujete Community maintained open source software (universe)
Pritisnite Close pa u glavnom prozoru Reload
Na taj način dajemo pristup većoj bazi softvera, u kojoj se nalazi gphoto2
Nakon osvežavanja baze, u gornjem desnom uglu u polje Search ukucajte Gphoto2
Klik na rezultat gphoto2 i mark for installation
Kliknite na mark
Pa kada se zatvori prozor, potvrdite sa Apply
Program je instaliran, prikačite aparat računar preko USB priključka, … uključite ga, otvorite konzolu i kucajte
gphoto2 –get-configi dobićete ascii-graficki interfejs koji pruža kompletan uvid u sve informacije o aparatu.
Tu su i opcije za upravljanje aparatom, ali iskreno, nisam ni probao tu opciju.
Elem, to izgleda ovako
i nažalost, nisam uspeo pronaći informaciju o broju okidanja, a komanda
gphoto2 –list-configdaje potpunu listu svih informacija koje je moguće izvući iz aparata.
Informacij o broju okidanja, direktno dobijate komandom
gphoto2 –get-config /main/status/shuttercountera ukoliko budete imali problema u pristupu aparatu, i dobijete grešku da nije moguće pristupiti uredjaju,
An error occurred in the io-library (Coult not lock the device”):Camera is already in use
***Error (-60: ”Could not lock the device”)
Onda vam ne ostaje ništa drugo, nego da vidite koji to proces pravi problem
ps aux|grep gphoto2Pa je meni konkretno problem pravio gvfs, Gnome virtual file system, koga sam neutralisao sa komandom
sudo killall gvfs-gphoto2-volume-monitorNakon toga sam imao pristup aparatu preko gphoto2 programa