Posto sam "linuxas", za "razvijanje" RAW fajlova koristim Darktable. Prije njega sam direktno uvozio fajlove u Gimp, a UfRaw ih je razvijao, kao plugin za gimp, mada postoji i standalone verzija.
Posto dartable ima neuporedivo vecu funkcionalnost od ufraw, tj, pruza puno vise opcija prilikom izrade, onda sam samo njega poceo koristiti. Medjutim, primijetio sam jedan problem, kojem u pocetku nisam pridavao puno vaznosti, jer sam mislio da ja negdje pogrijesim pri podesavanju parametara. Problem u ogromnoj kolicini suma, koji nikako ne mogu posle da uklonim. Ali, imaju dvije strane problema.
Obicno sam do sada raw fajl uvozio u darktable, i izradjivao u jpg, pa taj jpg posle jos malo dotjerivao u gimp-u. E sad. Kad neku sliku otvorim u nekom obicnom vieweru, ona cesto ima puno izrazenog suma. Znaci, cak i fotografije nastale po danu i lijepom vremenu i nizim iso vrijednostima (200-400). Ali, nije to uvijek slucaj... Ali vecinom jeste.
E, ono sto me dodatno zacudi jeste to da je taj isti sum neuporedivo manje vidljiv kada tu istu fotografiju otvorim u gimp-u. Kada uvecam prikaz (na preko 50%), on je i dalje prisutan, nego u obicnom view-eru.
Najgore je to sto ja taj sum ne uspijevam nikako da uklonim. Logicno, kada ga smanjim na neku dosta manju rezoluciju, sum je dosta manje primjetan.
Medjutim, zbunjujuci faktor je to sto ufraw taj isti raw fajl sasvim korektno uveze i izveze, i nema suma uopste... Znaci, kad ga koristim samog, ili kao gimp plugin, sve je dosta bolje. Puno manje suma ima... Malo sam cackao po netu i vidio da dosta ljudi ima isti problem, u pomenutoj kombinaciji (NEF sa D3200 i Darktable).
Okacicu danas 1-2 primjera gdje je to bas izrazeno. Recimo, u onoj temi sa Tare, one prve tri fotografije spadaju u te problematicne. Jednostavno, suma ima nenormalno puno. Kazem, nisam u pocetku tome davao veliku paznju jer sam mislio da ga ja mozda greskom nekako napravim, ali sad vidim da ipak nije do mene.
Okacicu i RAW i jpeg iz darktable-a i jpeg iz ufraw, za poredjenje.
Najzalije mi je sto mi je puno fotografija propalo zbog toga...