pa, ne znam baš šta je definicija makro fotografije, ali recimo da sam pre neki dan hteo sa slikam ručni sat koji sam kupio, prepun je detalja.
po (kompakt) navici, približim eos m na par cm, neće da fokusira, samim tim ni da slika. odaljim par cm, neće. na kraju nađem minimalnu distancu, ali tada slika više ne sadrži detalje sata.
uzmem nazad (prašnjavi) pana kompakt, opalim sa 2cm, i dobijem 10x bolju makro sliku.
eto, retko mi treba makro fotografija, ali ovaj eos m kombo mi je tada neupotrebljiv.
e sad, u vezi tvojih predloga, kontam, predlažeš nešto ovako?
www.ebay.com/itm/FOTGA-automatic-AF-macro-extension-tube-DG-set-10mm-for-Canon-EOS-M-EF-M-mount-/171149534755mana, moram skidati objektiv, sve nameštati, opaliti sliku dve, ponovo sve skidati, i vraćati objektiv. mnogo cimanja, iskreno, baš bi me mrzelo da tako nešto radim.
e sad, u potrazi za tim 100+ $ nastavkom što sam našao prošle nedelje, naleteh na ovo:
www.ebay.com/itm/CLOSE-UP-MACRO-LENS-SET-1-2-4-10-for-CANON-EOS-M-EF-M-18-55mm-STM-KIT-/400360777858koliko kontam, mada nigde nema slike, ovo se kači na onaj navoj na vrhu objektiva, i može se skinuti/staviti za sekund? ako je tako, to je idealno, baš ono što želim, brzo i bez komplikovane montaže/demontaže. ali, kako ovo ima staklo, interesuju me potencijalni problemi, tj. degradacija slike, ili nešto drugo?
e da, kad smo već kod navoja na vrhu, kakva je funkcija tzv. Lens Hood ?
http://www.tmart.com/Plastic-Bayonet-Lens-Hood-for-Canon-EW-54-Black_p219761.htmlpretpostavljam nekakva zaštita od sunčevih zraka pod uglom, ali nisam siguran, niti mi je jasno zašto ovaj gore model ne izgleda kao pravilan paralelni presek valjka, već se na 4 mesta spuštaju skoro do objektiva?