Kao što naslov kaže - tema sa fotografijama karnevala u Bazelu "Fasnacht" -
http://www.fasnachts-comite.ch/en/Igrom slučaja, imao sam priliku da vidim kako izgleda tradicionalni karneval u Bazelu "Fasnacht".
Otprilike....to je nešto....kad Švajcarci "izlude"....što je samo po sebi teško zamisliti - makar meni. Čuo sam da postoji "neki karneval" u Frajburgu, Kelnu, Bazelu....ali nisam mogao da pretpostavim da je to na ovaj način....
Elem, taj "vašar" ima veoma dugu tradiciju, pominje se početak u 14.veku, sa kraćim prekidima, dobio je formu kakvu ima danas.
3 dana maskiranih "spodoba"!
Grupe muškaraca, žena i dece, formirane po raznim osnovama (porodične, prijateljske, poslovne, sportske.....) navlače kostime, šetaju ulicama Bazela uz kakofoniju različitih melodija na flautama, trubama, bubnjevima.
Nezaobilazni deo su konfete za koje se smatra da su ovde "nastale". Prisutni se obilato zasipaju konfetama a pravilo je da se one "ne diraju" sa puta. Poslednjeg dana smo mogli da bukvalno šetamo po 10-cm slojevima konfeta.
Kafane rade 24h, piva i kobasica u izobilju..
Na žalost, priroda moje posete je bila poslovna pa nisam imao preterano vremena da doživim Fasnacht u pravom smislu reči, ali uspeo sam da napravim nekoliko zanimljivih fotografija za koje se nadam da prenose atmosferu.
Na aparatu sam imao EF 40 STM, jer je to najsvetliji objektiv koji imam a znao sam da će mi svetla i te kako trebati...