Problem je u tome što su danas dva tela najvišeg ranga - ekskluzivna samo u jednom domenu fotografije - akcionom. I D4s i 1D x su izuzetni u tome, ali zato su patetični u nekim drugim domenima. Ranije situacija nije bila takva. Postojao je Nikon D3x i Canon EOS-1Ds. Ds je uvek bio suprotonost običnom 1D, kao što je "x" serija jednocifrenih Nikona bila suprotnost "s" varijanti.
Iz nekog debilnog razloga toga sada nema, pa onaj ko želi high-res senzor u beskompromisnom pakovanju, može sam sebi da ga duva. D800 je u najvećem delu odgovorio na neke od tih potreba, ali mu neke druge stavke jednostavno nisu za porediti sa D3x. Zašto do dana današnjeg nije izašao D4x sa tim senzorom, ne verujem da je poznato ni glavešinama u Nikonu.
Često se ranije moglo čuti kako je nejasno kome uopšte takvo telo treba za studijski rad... e to sam i ja mislio dok prvi put nisam u ruke uzeo Ds... To je toliko drugačije o konvencionalnih aparata, da vrlo brzo postaje jasno zašto košta. Naravno, daleko od toga da je tolika razlika u ceni potpuno opravdana, ali oni kojima to treba, oni to lako otplate. Nekad čak i od svega nekoliko angažmana.
Pozdrav