Ma jok. Potpuno razumem logiku pojedinaca da se baziraju na manjem i lakšem sistemu koji uz to nudi ajd da kažemo nekakav low-end dslr kvalitet fotografije.
Pre izvesnog vremena sam se igrao malo sa onim OM-D i jako mi se svideo. Međutim moja logika je malo drugačija.
- Prvo. Cena. Razlika u ceni nije tolika kolika je razlika u kvalitetu fotografije iako NEX/OM-D nudi jako visok nivo.
- Razlika u veličini i težini. Defakto postoji ali ukoliko uzmeš jedan takav sistem opet ti trebaju 3-4 stakla i opet ih nosaš na leđima. Lakše jeste ali i to je razlika od 1-2kg max tj. nije džak cementa
Mislim onaj ko voli fotografiju rado će da ponese tih kilogram-dva više zarad onoga što na kraju dobije. Ljudi pa ja mislim da tašna (za svaki dan) moje žene ima bar kilo i po.
- Treće. Prodaja, zamena takvih sistema neuporedivo je teža od prodaje/zamene klasičnih DSLR sistema. Nije to samo u Srbiji.
- Četvrto. Meni smeta mali aparat. Pogotovo ako duže vreme fotkam sa njim, skvrči mi se ruka i uvrnu prsti, zaboli me šaka. Meni recimo to ne odgovara uopšte i totalno mi je neudobno. ...itd itd. Da ne nabrajam više. Opet, sa druge strane, neko ko je hobista, voli da fotka i ide na Mount Everest, Himalaje i Machu Picchu često, itekako ima razloga da razmišlja o jednom NEX ili OM-D sistemu.
Eto, čisto još jedno viđenje iz drugog ugla.