Ne znam da li je 18-70 po difoltu neostar, ali sam svakako smatrao da je bolji od 18-55, kada sm ga uzimao, a sada, ko ce ga znati. Nisam ih imao ni dan zajedno . . .
Kada je u pitnju kvalitet izrade ovog objektiva, stvarno nema mnogo da mu se zameri imajuci u vidu da je kit objektiv. Metalni bajonet, gumica oko njega, 67mm navoj (moze da deli filtere sa 18-105, 70-300 i jos nekima), distance scale itd . . . Takodje sam primetio, dok sam odvrtao bajonet, da je navoj za srafove koji ga drze, urezan u metalne blokove.
No, pretpostavljam da vecina vas zna za onu njegovu boljku gde ispada onaj sraf u zum mehanizmu, pa ga zablokira. Naravno, i moj je to imao, pa sam ga zato dobio maltene dzabe kada sam ga uzimao. Znajuci u cemu je problem, odlucio sam da ga sam popravim. Naravno, sam proces nije bio mnogo komplikovan, ali proces sklapanja zoom prstena je bio pakao! Trebalo mi je jako mnogo vremena da ih uklopim, uz to sam rukama obrisao vecinu masti, pa je zum posle isao malo teze, ali je radio.
Naravno, u tom procesu se nakupilo mnogo prasine; i sad ja vas pitam:
DA LI OVA KOLICINA PRLJAVSTINE MOZE UTOLIKO UTICATI NA OSTRINU?
Posto sam vec uzeo dugoplanirani 18-105 (Hvala Astrafoto
), 18-70 zelim da sredim i da prodam. U refot servisu su mi rekli da ciscenje objektiva kosta od 2500rsd pa nadalje, u zavisnosti od kompleksnosti (?!). Valjda su otvarali nekada 18-70, trebalo bi da znaju koliko je kompleksan?
No, evo fotki: