Vidjeh zanimljivu temu, pa da se i ja ukljucim posto sam dugo vremena koristio oba modela...,
D7000 je bilo moje prvo tijelo i kao takvo prevelik zalogaj za mene, i ako sam se vodio mislju da ja sve znam i sve mogu da savladam i naucim, a u stvari pojma nisam imao. Koristio sam ga nesto duze od godinu dana, zatim prodao pa kupio 7D.
I tek onda sam shvatio koliko nemam pojma i koliko zapravo treba da ucim i radim da bi savladao jos jedno novo tijelo i sistem.
I jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane, i nisu savrseni... daleko od toga...
Da ne duzim pricu o bojama, to je stvar manje-vise licnog ukusa, u mom slucaju to je bio prvenstveni razlog prelaska sa D7000 na 7D.
Ili sto ja nisam umio da dobijem pravu boju u obradi, ili sto aparat jednostavno ne moze da mi pruzi to sto ja hocu, elem bas me nervirala ta neka sterilna, neprirodna boja sa D7000. Plava je plavetna, crvena je nekako predrecava, sa dosta zute u sebi, ali... to je kao sto rekoh stvar licnog ukusa, i ako se tebi svidjaju fotke sa Nikona, topla preporuka je da nastavis sa njim. Jer je za pare koje kosta fantastican!
U prilog D7000 ide sjajna ostrina( cak i sa KIT objektivom 18-105), dosta dobar AF, nizak nivo suma na visokim ISO vrijednostima, i bolji dinamicki opseg od Canona. Sto znaci da u obradi mozes bas da natezes fotke do nevjerovatnog maximuma....! Koliko me sjecanje sluzi skoro za skoro 2EV-a u odnosu na 7D.
Nahvalio sam D7000, a sada malo i o 7D
Takodje fenomenalna sprava, ali namijenjena profesionalcima! Dakle ljudima koji zive od fotkanja i imaju zavidan broj dobrih stakala u svom vlasnistvu, ako si rekreativac-amater ko ja, iskreno da ti kazem 7D ti nista ne treba... 60D ti pruza isto toliko zadovoljstva za prilicno manje para. Jer ako na njega nakacis neki kit objektiv, ili jeftini prajm opet nista vise ne dobijes nego sa nekom slabijom klasom Canonovih aparata.
Ono sto 7D izdvaja u odnosu na D7000 je brzina, robusnost i izrada tijela, fantasican rafal i velicina bufera (Ovo je krucijalno ako fotkas sport)i AF sa 19 krstastih tacaka. Nivo suma je malo veci nego kod D7000, ali ne nesto previse da bi se reklo da je razlika dan noc. Kada se fotka smanji, razlike ne postoje. Boje sam vec spomenuo, 7D zaista daje fenomenalne prijatne boje i da svjetlomjer je dosta bolji nego kod Nikona, D7000 zna dosta da preexponira i promasi WB, dok se kod 7D to rijetko desava. Kvalitet fotke je manje vise isti, samo sto se D7000 bolje nosi sa dinamickim rasponom.
Eto toliko, na tebi je da vidis sta da uzmes, ali ako si vec u Nikon prici, i imas nikon stakla onda nastavi sa D7000, neces pogrijesiti, trebat ce ti malo vremena da savladas komande i mane tijela, ali nakon toga ima da ti pruzi poprilicno dosta zadovoljstva.
Pozdrav