Stella, ne pljujem ja Nikon, nego sto rece Storm... koncept, ali iz malo drugacijeg ugla.
Podrzavam razvoj ovakvih aparatica... i to apsolutno nedvosmisleno. Medjutim, ovo vec godinama lici na sledecu situaciju:
TIM A: Napravite savrsen kompakt, koristeci postojece resurse... postujuci logiku, slusajuci glas naroda.
TIM B: Super, Tim A je napravio receno... sad cemo to u fijoku... a vi napravite sve sto nije to sto je napravio tim A.
Zasto, ali zasto ovo ima 18mm ? Zasto, kad i vrapci vec znaju da je 35mm na APS-C nesto najpozeljnije? Ne mozes bre normalno ni portret da napravis, sa ovih 18mm.
Pazi, kompakti su dostigli jedan prilicno zavidan nivo u izlaznom rezultatu. Jedino sto ih i dalje drzi lestvicu ispod... je bokeh... tacnije objektivi tj. cista fizika.
Spontano? Pa pazi, imam tone fotografija gde ni najmanje nisam razmisljao o tome kakav ce bokeh da ispadne... a tek kad sam ih gledao na racunaru, skontao sam da ga imaju. I to jako zanimljiv bokeh, i sasvim pristojno izdvojen subjekt fotografisanja od pozadine.
To sa kompaktom ide drugacije. To ide po principu... e, aj da napravim bokeh.