Ja bih rekao da DuxX misli da za nekakav D7100 nema baš logike pored D5200, pa bi bilo sasvim logično da se pruže do nekog D400, koji bi zamenio i D300s i D7000. I moram reći da se slažem sa tim. Istiskivanje APS-C tela na silu je po meni glupa i nelogična ideja, jer za APS-C, kako je kolega i primetio, itekako ima publike. Nekome jednostavno treba veća brzina, veći domet i malo dublji DOF. Sve su to stvari koje se FF-om ne mogu tek tako nadomestiti.
Nemam ja nikakvih dilema da je FF skoro u svemu daleko bolji (najzad, da nije tako, ne bih ga i sam koristio), ali isto tako znam da su milimetri na FF-u preskupi i da se tele-rasponi u rangu 400-600 milimetra plaćaju bukvalno suvim zlatom i dobrim novim automobilima. Tako da, nije sve baš tako ružičasto u FF svetu, zato i mislim da D400 ima perspektivu, kao i 7D Mark II, 7D Mark III itd. E sad, da li će proizvođači, kako se i čini, potpuno ugasiti tu klasu aparata, ostaje da vidimo. Ako merimo po njihovim interesima, verovatno i hoće, jer su obe kompanije za poslednjih par godina najavile sijaset super-besnih i NIKAD skupljih tele-prajmova. Ne znam koja ih logika tera ka zaključku da će neko za to i dati pare, al' ajde... dok ne probaju taj recept, neće ni znati kako stoje stvari. Jer, novinske agencije, kojima inače i utrapljuju te mega-skupe objektive, nikad nisu ni bili ciljna grupa naprednih APS-C tela, pa neće ni nadalje. A entuzijaste i pro fotografe koji koriste APS-C i tako neće moći da nateraju da se pruže za... štatijaznam... 200-400 f4L IS, koji košta skoro 12000... potpuno bolesna i neobjašnjiva cifra.
Da rezimiram... "šta fali D600 kao telu?". Ne fali mu ništa, ali on jednostavno ne može neke stvari koje može npr. D7000. Isto kao što D7000 ili taj neki novi APS-C, kako god se bude zvao, ne može sve što može D600. Jašta, oba u krajnjoj liniji prave fotografije, ali se pristup za neke žanrove drastično razlikuje, kako po pitanju tehnike rada, tako i po pitanju finansija.
Pozdrav