Au, ako sa CPL-om nisi izvukao nista, neces ni sa gradientom.
Moram da dodam, da to bas i nema mnogo veze jedno s drugim...istina je da CPL "proguta" blendu, ali mu to ne omogucava da pogresno eksponiranu fotografiju "spasi".
Pod "pogresno eksponiranim" mislim, kad je Nebo ili drugi svetlosni izvor "pregoreo". Ako se zeli izbeci ova vrste greske, onda se merenje vrsi na svetlim partijama u kadru, sto ce nam dati za
rezultat, vecu brzinu zatvaraca i pravilno eksponirane pomenute partije. U tom slucaju i naravno, ako je kontrast izmedju svetlih i tamnih partija velik, tamni delovi ostaju podeksponirani.
Kako resiti "problem"!?
Kao sto je vec pomenuto, "bracketing" metoda za HDR, ili "Gradient ND".
Postoji i solucija da se svetle i tamne partije odrede "Spot" merenjem, pa se izvuce srednja vrednost...ovo je, po meni, kompromisno resenje, ali funkcionise.
Da se vratim na "GND"...
Ovo se moze uraditi "odokativno" ili, kako dolikuje, precizno.
Kad kazem precizno, mislim da je pozeljno imati stativ, izabrati motiv, kadar i izvrsiti merenje svetlih i tamnih partija.
Razlika, koju dobijemo merenjem, dace nam precizan izbor jacine GND filtera.
Na samom kraju, kameru prebaciti u M modus i namestiti vrednosti merenja, koje smo dobili iz "tamnih partija".
Ubaci se odgovarajuci filter koji se moze lepo i precizno, zato sto je kamera na stativu, namestiti da se pokriju svetle partije.
Za pejzaze, neravnog tipa, znaci gde nije neki ravan horizont, preporucujem "Soft GND", za ove druge, tipa more, ravnica "Hard GND".
@Dakipro, ja se izvanjavam, ako ti zloupotrebljavam temu, al' verujem da ima smisla sa prethodnim postovima.
Ova slika je radjena u ranim jutarnjim satima, gde sam pored "obicnog" ND filtera, dodao i GND, jer bi mi u protivnom jutarnje Sunce sprzilo Nebo u kompletu, sto naravno nije cilj.
Obican ND sam koristio da bi dobio "mirno" more, kao na fotki. Jos da napomenem, po meni veoma bitnu stvar..."Bracketing" nije moguce izvesti sa dugackim ekspozicijama, barem ne automatski.
Pozdrav