.Nikad ranije nisam koristio film
To ti je sve "isto", samo "malo" drugacije
Aparat sam definitivno podcenio a sebe precenio..
Zar to nismo, manje vise, svi!?
To sto si kupio i imas u rukama, mnogi bi rekli, ne isplati se, mnogo je to para za "obican" analogni aparat.
Naravno, da ima svoje "nedostatke" u odnosu na digitalce, tu prvenstveno mislim na jednostavnost, tj. komplikaovanost funkcija.
Slozices se, kao i mnogi drugi, da je danas spisak pozeljnih mogucnosti i funkcija jednog modernog DSLR-a, dinamicki opseg, brz precizan AF, ISO do u nedogled, po mogucstvu bez suma i ostalih anomalija. Ne kazem, DSLR kamere novijeg datuma su na zavidnom nivou i tu jos sigurno nije kraj.
Ipak, moje licno misljenje je, da smo ulaskom u digitalnu eru, zaboravili jednu bitnu stvar...Kako se fotografise!!?
Zahvaljujuci napretku, korisnici(tu ubrajam i sebe, mada se borim protiv toga) su postali razmazeni i masu stvari o kojima bi trebalo da vode racuna prilikom okidanja svakog snimka,
prepustili su aparatu. Ono sto ne moze aparat, odradice PS, zar ne!??
Verujem, da tvoj Fuji ima bolji DO nego svi digitalni koji se danas nalaze na trzistu!
Problem i dalje ostaje film, njegova nabavka, nemogucnost menjajna ISO vrednosti, kako ti dune, tj. po potrebi.
Kad sam vec kod toga, "PUSH", koji je Bobanf pomenuo, znaci da imas film od 100ASA (nekadasnji naziv za ISO), a da u kameri namestis kao da je npr. ISO400.
Time "dobijas" na brzini film, ali gubis na kvalitetu(zrno, sum). Naravno postoje razliciti filmovi, neki su odredjeni da mogu da "PUSHE"
, drugi opet manje.
Preporucio bi ti u svakom slucaju crno-bele. Nekad sam znao da vucem u torbi po 3-4 razlicita filma od 100-1600ASA i menjao po potrebi...i dan danas te fotke izgledaju ko grom.
Daj sebi i aparatu vremena, zaboravi PS...slikaj i uzivaj