Citajuci sta je sve ovde napisano samo ste me zbunili.
Umesto jasnih preporuka i argumenata procitah sve i svasta.
Necu da pominjem temu koja je pod katancem. Tu se uglanom pisalo o originalima i o kopijama!
Sta je zapravo original a sta kopija???
Recimo mogu da se nabave Nikon blicevi SB 600 i SB 700 ali made in China. Jeli to original???
Ili da se posteno kaze Yongnuo YN565EX I-TTL je kinez pa kupi krsh pa sta bude.
Stekam svaki dinar ali ako bih dao za SB 600 230 eura a kinez dali je to prava stvar.
Polazim od toga da je original ipak original, ali nigde nema made in Nipon vec odavno.
Kad sam uzmao monitor Samsung 223BW znao sam da na njemu je bar matrica original Samsungova.
Kako? Pa to je 21.5 incni nestandardni model ali proizveden u Rumuniji. I posle dva meseca riknuo visokonaponski trafo.
Od onda sljaka kako treba. Da li sam uzeo "original" ili kopiju???
E na to pitanje niko nije odgovorio a mnogo se nebitnih stvari pricalo i polemisalo.
Ajd ako neko zna odgovor, koji je od navedenih bolji izuzima se SB 700 papreno je skup za moj amaterski budzet oko 300 eura!
Dale SB 600 made in China za 233 eura ili Yongnuo YN565EX I-TTL za 150 eurona pitanje je sad?
Zasto cu ga koristiti? Pa za sve novce koje moze da mi pruzi. Nemam niti dovoljno znanja niti iskustva ali ne znaci da necu brzo savladati tehniku.
A da kupujem pa prodajem ne dolazi u obzir.
Hvala unapred na odgovoru sto brze, dok jos traju zalihe...