Ja tu nemam nikakvih sumnji, bez obzira što su mnogi skloni da optički kvalitet ocenjuju samo na osnovu brojenja piksela. Nikonov 24-70 ima "nano coating" koji mu dosta pomaže u suzbijanju mnogih optičkih anomalija, povećava kontrast i poboljšava kolorit. I to se zaista vidi. Taj objektiv je zlata vredan, a jedina zamerka ide u pravcu mehanike, koja (na osnovu iskustava par vlasnika) nije na nivou ostatka - tj. sklona je prebrzom habanju, što dovodi do zapinjanja zum mehanizma (više ne ide tečno kao prvog dana).
S druge strane, ma kakvo staklo Tamron napravio i ma šta mu nabucao unutra, to NIKAD neće biti Nikkor. Koliko god ovo snobovski zvučalo, naučio sam da viša cena OEM modela jednostavno nije slučajna. Istina, kod ovog Tamrona je to teško reći kad ga skoro niko nije probao, ali postoji nešto što se zove pređašnje iskustvo, a ono kaže da Tamroni jesu "best-buy" u klasi, kada je reč o objektivima koji su jeftini, poput 17-50 f/2.8. Međutim, kada se radi o staklima koja su skupa kako god okreneš, čini mi se da prvobitna matematika više ne znači previše. Posebno kada se u jednačinu stavi i poslovično mušičav AF kod praktično svih 3rd party proizvođača, a malo je razloga da poverujemo da će kod novog Tamrona biti drugačije. Na žalost.
Što se stabilizacije tiče, jasno je da je ona neizmerno korisna u snimanju video materijala. Ipak, ja nisam dobar sagovornik kada je ta materija u pitanju, pa ne mogu reći da bih pre uzeo Tamrona zbog videa, jer je meni video realno poslednja rupa na svirali.
Kada je fotografija u pitanju, tu nemam sumnji - Nikkor it is.
Pozdrav