Postoji više sling varijanti. Sve zavisi od toga da li ti pored opreme treba i mesto za laptop ili recimo i stativ? Od čistih sling varijanti imao sam priliku da probam Lowepro, Kata i Vanguard i što se tiče odnosa cene i kvaliteta ja bih se recimo uhvatio za Vanguard. Ako se ne varam tj ako se sećam dobro u Vanguard ponudi postoje dve veličine od kojih jedna može da nosi laptop i stativ, a ova druga je manja. To su neke jeftinije, a vrlo praktične i kvalitetne varijante.
Imaš i drugu varijantu o kojoj sam već pričao koja je skuplja ali je fenomenalna. To je varijanta kombinovanog ranac-slingshot rešenja čiji sam pobornik. Ja već neko vreme imam Tamrac Evolution 8 ranac/sling koji je fenomenalan upravo zato što objedinjuje oba rešenja. Kada pakujem više opreme sa laptop-om onda ga nosim kao ranac, kad idem u vožnju biciklom ili neku laganiju foto turicu često ga nosim kao sling. Recimo kad fotkam po kiši i snegu prebacujem ga na sling varijantu jer aparat po fotkanju uvek vraćam u torbu i sling opcija mi tu mnogo znači jer mi je vratiti aparat u nju vrlo jedostavan zahvat koji traje 3 sec. To ne može ni jedan ranac.
Ako se odlučiš za ovu varijantu što je moja topla preporuka meni su poznata dva jako dobra rešenja. To je ovaj Tamrac i Kata 3 in 1. Meni se više dopao Tamrac ali je problem što ga ovde nema, odnosno nije ga bilo u vreme kada sam ga ja jurio. Na kraju čekao sam da stigne u Mađarsku i tamo ga kupio.
Ako ipak ne planiraš kupovati i nosati veću količinu opreme u skorije vreme, a treba ti praktično rešenje kako za pasivniju ali i aktivniju fotografiju - slingshot i to onaj Vanguard-ov je ono što bih izbrao ja.
Nadam se da sam bio od neke pomoći
P.S. zaboravih da napomenem da ovaj Tamrac zadovoljava avio standarde svojim dimenzijama tako da se može unositi u putnički prostor.