Samyang se malo polakomio, mogu da primetim.
500+ € sebi možda može da dozvoli jedan Zeiss ili Leica, jer se oni i ne oslanjaju na prodaju optike u ekonomskom smislu, ali Samyang, kompanija u povoju, kompanija koja tek mora da dokaže svoj potencijal... malo neozbiljno.
Oni očigledno igraju na fazon nedostupnosti sličnih stakala za neke normalne pare, pa tako i formiraju cene. Međutim, primećuje se određena nekonzistentnost cenovne politike.
Najpre, 14-ica f/2.8, koju je jedino lako koristiti manuelno, zbog namene koja uglavnom potencira dubok DOF, košta mnogo manje nego ekvivalentni (doduše autofokusni) objektivi vodećih proizvođača. I rekao bih da vredi sve pare! Međutim, slično ne važi za npr. 85-icu 1.4, koja košta manje više isto kao i Canon/Nikon 85-ice 1.8! OK, ova ima blendu 1.4, ALI NEMA AF! Što znači - cena bi morala da kompenzuje taj nedostatak. A nedostatak AF-a je mnogo ozbiljniji od 2/3 prednosti u blendi, pogotovo u tom redu veličina! 35-ica 1.4 isto košta ne razumno.
Ne treba zaboraviti da i Nikon i Canon imaju odlične 35-ice, nešto slabije svetlosne moći, ali za MANJE para, a postoji i Sigma 30mm f/1.4 koja nije mnogo duža od ovih super-skupih 24mm.
Ne znam zašto me cela ova priča neodoljivo podseća na Sigmu? Ista škola poslovne politike, koliko vidim...
EDIT: Pogrešio sam za 85-icu, vidim da je cena sada korigovana na ispod 300€, što je tu i tamo OK. A zaboravih da pomenem i 8mm fisheye, koji nema sličan low-cost ekvivalent u kategoriji OEM proizvoda (~240€).
Pozdrav