Zoran je napisao većinu onoga što bih i ja, s tim da je on i koristio gomilu tih matorih manuelaca, dok ja nisam.
Canon 50mm f/1.4 je bez dileme oštrije staklo (čak je i od novijih 50mm Zeiss-ova oštriji na bilo kojoj blendi, pa čak i na periferiji, gde nije baš šampion širom otvoren), ako se poredi čistim prebrojavanjem piksela. A o bokehu ne bih. Ono što sam ja za sve ove godine o bokehu zaključio, može se svesti na staru, poznatu činjenicu -
ukusi su različiti. Ne pokušavam da kažem da je bokeh bolji kod konkretnog Canona, već samo da to ipak može biti individualni doživljaj. Uostalom, postoji tema sa testom 7 normalaca na Nikonu (
LINK), gde je u bokeh kategoriji najbolje ocenjena Sigma 50mm f/1.4 EX, a meni ona ima očigledno lošiji bokeh od Zeiss 50-ice 1.4, nezavisno da li je širom otvoren ili malo privrnut. Kada uporediš dnevne snimke, na f/1.4, daj Bože da se može videti neka značajna razlika (bar je ja ne vidim).
I na sve to, manuelni fokus na krop aparatu... može, ali što reče Zoran, ako je potrebno da od 100 snimaka probereš par koji valjaju, ne zvuči mi baš kao good deal.
Ono gde se matori manuelci mogu odlično snaći je video. Ako planiraš da se intezivno baviš videom, laka kontrola blende i fokusa može biti od velikog značaja. A za fotografiju? Ako za početak ne možeš da se ispružiš do EF 50mm f/1.4 USM, veruj mi - odlično će Ti služiti i EF 50mm f/1.8, koji polovan možeš da nabaviš za 80-90€, a nov sa garancijom za tek koju desetinu više. I ako Ti se ne svidi, uvek možeš da ga prodaš za skoro istu lovu.
Pozdrav