Biću sasvim iskren - svojevremeno sam nešto eksperimentisao sa tim konverterima, čak sam jedan i posedovao (Fujiyama Wide 0.45x) i bio vrlo nezadovoljan. Hromatske aberacije (kao duplirani delovi slike u određenim bojama) koje konverteri produkuju (čak i u centru kadra) su vrlo izražene i totalno devastiraju optičke performanse objektiva.
Dodatno, jako je zeznuto kupovati takve dodatke na neviđeno, jer o njihovoj konstrukciji ne znaš ništa, pa se može desiti da prilično vinjetiraju (imaju zatamnjene ćoškove) ili još gore - skroz isecaju periferiju kadra! U najvećem broju situacija se lako primećuje i pad kontrasta, oštrine i određeni stepen remećenja kolorita.
Par primera sa i bez konvertera imaš na sledećem linku, koji sam tada napravio, probajući gore-pomenuti Fujiyama Wide 0.45x:
LINKNa primeru možeš da vidiš pojavu hromatskih aberacija, ako posmatraš na 100% uvećanju.
E sad, ako si ipak pri tome da konvertere nabavljaš, možeš ih kupiti i ovde (ne znam doduše - odakle si), po istim cenama. Oni koji vrede (Canon, Olympus, Raynox) koštaju baš previše, pa čisto sumnjam da Te to zanima. Eventualno ako Te zanimaju makro (close-up) sočiva, ona koliko-toliko daju neke pristojne rezultate.
Uzgred, kada tražiš filtere/konvertere, nebitno je da li piše "for Panasonic FZ8" itd, već koji je prečnik navoja (u milimetrima).
Pozdrav