imam par drugara koji su postavili ovo pitanje vec vise puta i posto sam im ja jedini koji u okruzenju ima neku profi opremu nekako su se zakacili za mene da im kazem sta da kupe ... svi su do sada fotkali iskljucivo mobilnim telefonima i svi imaju realnu potrebu za malo boljim fotkama (prave neke stvarcice koje bi vredelo malo bolje fotnuti, malo blog, malo fb ..) i ja sam resio da im izadjem u susret tako sto sam im dao svima na mesec dana 350D + 18-55 i 450D + 18-200 i canon m2 i sony nex3 .. izgubio sa svakim dva puta po 3h da im pokazem osnovne stvari i pustio ih na mesec/dva ... SVI su se vratili sa istom pricom - kupicu ja bolji telefon, nije ovo za mene ... novi androidi i iphone-i umeju i da zamute pozadinu (programski, ne opticki, al koga bole uvo), imaju odvojeno wide tele i normalan lens, imaju raw, ozbiljne alate za obradu fotki direkt na telefonu .. novi gejfon cak ima i lidar ..
sve u svemu, moj zakljucak, svi ovi koji bi da sad prvi put kupe dslr/milc da bi "pravili bolje fotke" u stvari nisu kandidati za dslr/milc