Zato sam ti i rekao s type nosac da blic tuce u sredinu octaboxa i onda dobijas ravnomerno svetlo. Ovde imas diskusiju
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=111781 da li obican blic moze u octabox 120cm ( ja ti predlazem octabox od 80cm), na kraju posta videces modifikator koji omogucava da blic tuce u centar octaboxa ali to je nepotrebno ako uzmes s type nosac. Ja cu uskoro da uzmem ovu kombinaciju ,imam blic YN 685 pa cu da vidim
Evo jedan citat iz te diskusije :
"Dakle... stos je da blic nema snage da napui 120cm oktu pa da je zato sve jedno dal' uzimao 90 ili 120.
A ja kazem, kao i ko zna koliko puta do sada kada smo pricali o oktabox-ovima za bliceve (znaci onima kod kojih blic puta prvo u refleksioni materijal, pa tako odbijeno svetlo prolazi kroz difuzor), da nije stos u kolicini bliceva, vec u poziciji. Ako se oktaboks postavlja na standardni nosac kisobrana, problem je sto glava blica zavrsava previsoko i onda blic bije van centra, tj. gubi se korisna povrsina za refleksiju a time i cela prica da je isto 120 i 90. Nije isto neg' ne valja pozicija.
Sta uraditi?
Kupiti Phottix nosac ili za one za jeftinijim ulaznicama, uzeti jedno parce aluminijumske trake, tj. flaha, saviti ga u Z i probusiti dve rupe. Jednu da se montira na gornji kraj nosaca za kisobran a drugu da se montira cold shue dole cime se blic opet dovodi u povoljann polozaj, tj. biva u centru okte. U tom slucaju bilo koji blic koji ima opciju rucnog podesavanja zizne daljine, na 24mm mora da moze da napuni oktu od 120 cm. "