Malo zakasnela reakcija, ne znam da li je još aktuelna tema.
Kao neko ko je sa D610 (isti đavo kao i D600) prešao na D750, imam potrebu da kažem svoje mišljenje.
Kleo sam se u taj D610 kako mi nikad u životu neće trebati bolje. I jeste dobar, da se ne lažemo, evo ni u 2017. ne mora da se stidi svojih performansi i sjajnog senzora. Nisam hteo ni u ludilu da ga menjam, ali okolnosti su mi to drugačije odredile.
Uzeh D750 i odmah, ali odmah sam primetio razliku:
1. Brži u svemu, od samog uključivanja aparata, do upisivanja fajlova i baferovanja
2. Mnooooogo lepše boje, mnogo bolji skintonovi, što bi neki rekli, ima Canon boje
ali sve ostalo bolje od njega
3. Strašan AF, od kojeg sam najmanje očekivao, pošto mi je i na D610 radio posao, ali razlika je baš primetna, ako nekome zatreba (meni ne) ima i Eye detection, što mnogi ni ne znaju
4. Brži AF motor (ako je to nekome bitno)
5. Možda pored boja jedna od najbitnijih stavki, mnogo bolji Auto WB... D610 je bolji od D600 po tom pitanju, ali realno ništa ne valja i uvek sam imao problema
6. Bolje merenje, pa i upotrebljiv auto-iso jer pri merenju ima prepoznavanje lica (poput D810)
7. Bolji grip... za D610 sam morao imati i vertikalni zbog držanja, a ovde mi ne treba i sada me mnogo manje boli vrat... takođe je malo kompaktniji u celosti
8. Jpeg je svetlosnu godinu ispred. Nekome to nije zanimljivo, mislio sam da neće biti ni meni, ali evo kad god radim nešto sitno, nebitno, ili da treba hitno slati, jpeg odlično dođe. Na D610 je jpeg bio pravi horor, skoro pa neupotrebljiv
9. Dobar Live View, koji je opet kod D610 bio neupotrebljiv jer su ga osakatili za fotkanje
10. Bolji video
11. WiFi - mislio sam da mi nikad neće trebati, a dobro mi je došao par puta
To je to otprilike. Ako neko misli da nije dovoljan upgrade, evo ja posle skoro 2 godine korišćenja D610 i pola godine korišćenja D750 mogu reći da JESTE! Sve što mi je smetalo kod D610, ovde su ispravili. Neki veliki skok u kvalitetu fajlova mislim da je nerealno očekivati u današnje vreme, ali kao alat, kao nešto što ti olakšava da do željenog rezultata dođeš, skok je ogroman. Čak štedi i vreme procesiranja RAW-ova zbog tačnijih boja i WB-a
Eto moja dva centa.
Ali ako možeš da dobaciš do D850, svakako bi to bilo najbolje