Dopusti meni, sa ogradom da je to moj stav koji ne mora da bude tacan.
Ono sto mi je dobro:
- Imam utisak da razmislis pre nego sto okines fotku, rekao bih da se to vidi na sve tri fotke
- Dobar deo dana za ovu vrstu fotografije na prve dve
Ono sto bih ispravio:
- Na prvoj, kadrirao si skroz centralno. Camac je po horizontalno centrali, a sunce koje je pri tom pregorelo je bas u sred srede. Takodje, slika zalazaka sunca ima mali milion. Hocu reci, takve fotografije stvarno moraju da imaju interesantne elemente da bi se izdvojile od gomile. Za taj aparat (za svaki, a pogotovo za kompakt), ovo je ekstremno teska situacija za fotkanje.
- Druga moze da se kaze da je solidna, ne vidim neku posebnu gresku na njoj, ali opet bi trebalo da se potrudis oko kadra (u smislu da trazis interesantne elemente koji bi ispricali neku pricu). Slika gradica na obali, bez nekog interesantnog prednjeg plana (ako je fotkano iz camca) uglavnom tera coveka da ostavi veci deo neba i ostatak u donju trecinu. Nebo mora da bude ubistveno dobro da bi se ta fotka izdvojila od mora drugih. Ovde je nebo solidno, ali nije ubistveno dobro. Znaci, sve si korektno uradio sto se tice kompozicije, ali prosto scena nije toliko interesantna. Mogao si i posvetleti malo gradic u obradi da dobije na vaznosti.
- Treca, lose doba dana kao prva stvar. Ne ide po tom svetlu. Ja vrhunsku fotografiju (a da nije crno bela) nisam jos video. Previse stvari nacickano koji se bore za paznju. Svetao kameni prolaz koji provlaci paznju (mogao je malo tesnji krop i malo da ga potamnis kako ne bi prvlacio toliko paznju - frejm treba samo da ukaze na glavnu scenu i ujedno da doprinese fotki, a ne da se "bije" za paznju sa glavnim motivom). Posle tog jarbola koji smeta, imas taj neki srednji plan na toj terasici gde se nesto desava, neke naslagane cigle, osvetljen je itd... Vidis koliko lejere u istoj ravni fotografije imas, nijedna ne radi za drugu nego naprotiv, izgledaju nabacano jedno na drugu i nisu komplementarne. Mozda bi malo pomoglo da si se spustio jos malo (da zaklonis terasicu i te stvari na njoj), suzio kadar i onda bi to ostrvce dobilo malo vecu paznju...
Nadam se da ces naci nesto korisno u ovim savetime.
Za dva meseca fotkanja, ovo je daleko od loseg i ozbiljno razmisli o investiranju u neki ozbiljniji sistem, kad mogucnosti to dozvole.