A vidim da je ovaj zadnji video nastao 2010
tada je jos to bilo bas novo pa sam snimao tako da mogu da pokazem ljudima koji ne kontaju sta je ..i nije bilo vise toliko videa o tome na netu .. posle toga nisam snimao jer nije bilo neke posebne potrebe
Nego, a sirovinu, kako nju nabavljas i u kojem obliku "ulazi" u stampac?
sirovina je u formatu zice precnika 1.75 ili 3mm ABS i PLA uglavnom, kosta 30-60eur kilo + bubreg i plucno krilo da to nekako dovuces do srbistana, obicno pravim neke kombinacije da mi stigne kod drugara u madjarsku postom pa ja odem tamo sa zenom kolima pa preuzmem.. inace kad ide postom direkt u srbiju izadje me preko 100eur kilo plastike
jer su nasi carinici nenormalni, traze mi razne dozvole i papire za glupavu plasticnu zicu
Koliko otprilike trosi struje? Ne vjerujem da je neka velika snaga grijaca, jer grije malu kolicinu odjednom, ali me svejedno interesuje koliko struje potrosi dok odstampa onu zenu, na primjer?
trosi ba kolko oces
moj najveci stampac ima plocu za stampanje koja ima 750W grejac, ok ne radi sve vreme al .. i grejac u extruderu je 100W pa imas 2 komada .. pa imas jos jedno 50-100W ventisa pa motori pa .. da kazes kilowat ... zena se stampa nekih 5h .. da kazes znaci jedno 3kWh ode na zenku .. doduse ta zenka je stampana bez grejne ploce i samo sa jednim extruderom tako da ta zenka sa filma potrosi mnogo manje (0.2-0.5kWh max)
moj najmanji printer za sve (extruder, motori, ventisi, grejacvi..) vuce struju iz 20V 9A ispravljaca, dakle ispod 200W vuce cela masina u top potrosnji
tako da .. zavisi od masine do masine
Koliko kosta sad kod tebe jedan "omanji" stampac?
milijardu milijardi miliona triliona gziliona evra
ne pravim ih ja za prodaju, samo za sebe (i nekoliko sam poklonio). znas da ja od hobija ne zelim da uzimam pare, izgube draz, postanu jos jedan posao, a to je idealan nacin da unistis sebi ventil... a bez tog ventila explodiras vrlo brzo, ko expres lonac jbg ..
zavisno od toga kakav stampac hoces cene idu od nekih 500-600 do par hiljada evrica ... za pocetnike i nekoga ko nece da se igra sa tehnologijom vec samo da mu to "radi" idealan je kinez koji je closed source ali radi 1/1 UP! plus 2 .. on je oko 1300eur i mozes da ga kupis preko rcsrbija.rs, slobodno se pozovi na mene, oni imaju UP! plus 2 po vrlo dobroj ceni .. preko njih mozes i plastiku da kupis, i original (savetujem posto je mnogo laksa za rad) i kinesku (3x jeftinija ali mnogo zaje1234 za rad, oce zapusi nozlu, moras da tvikujes i tako..)