ne znam gde bi dobro cucnula ova tema pa reko da stavim ovde, vec ce neko da prebaci ako je mesto negde drugde ... elem ..
par pitanja .. prvo .. fokusna ravan se meri od senzora ili od one neke bitne tacke unutar objektiva? (znam kad se radi panorama fora je da se vrti oko te neke tacke u objektivu a ne oko centra aparata, kako se ta tacka zove? kako se racuna za koji objektiv?)
drugo, koliko veze polozaj fokusne ravni ima sa velicinom senzora (krop vs ff)?
i trece .. imam (isto sam video na raznim staklima) 3 reda oznaka.. prvi red do aparata je na prstenu za blendu i iznad njega ima crvena crta i logicno je vrtis prsten koji broj je ispod crte to je otvor blende ..
onda ide srednji red oznaka koji ne kontam sta je .. u ovom primeru 22 16 . 8 . 4 4 . 8 16 22 .. to koincidira sa otvorima blende stim da su tacke tamo gde nema mesta za brojku .. izmedju dve cetvorke u sredini je crvena crta, pretpostavljam da ona predstavlja 2.8 blendu .. elem .. cemu sluzi taj red?
i treci red oznaka je na prstenu za fokus ... sad je moja ideja da je ova crvena crta polozaj sta je u fokusu a dof je definisan od levog do desnog F-a u srednjem prstenu, ali mi to deluje malo cudno no sta znam, bolju ideju nemam cemu to sluzi, pa reko da pitam
![Cheesy :D](http://forum.pcfoto.biz/Smileys/classic3/cheesy.gif)
...
dodatno sta mi nije jasno, stavio sam aparat i fokusirao nesto, izmerio od papira do senzora 39cm a fokus ring se nalazi kao na slici, dakle negde na 42.5cm .. odakle ta greska?